Към какви ястия да добавяме розмарин

Към какви ястия да добавяме розмарин
Снимка: Thinkstock

Розмаринът не само ароматизира ястията и ги прави по-вкусни, но освен това помага много и да бъдете здрави и енергични. Розмаринът се е използвал още в Древна Гърция, Рим и Египет. В италианската, френската и испанската кухня розмаринът се ползва от векове.

Розмаринът има силен, сладникав аромат, който напомня за хвоя, а вкусът му е леко пикантен. Младите листа, клонки и цветове на розмарина се използват като подправка в пресен и изсушен вид.

Розмаринът се добавя в различни видове зеленчукови салати, в ястия от пилешко месо, риба, телешко, агнешко и по-рядко свинско. Заешкото придобива по-приятен аромат, ако се готви с розмарин.

Пернатият дивеч е много по-ароматен и вкусен, ако при приготвянето му се добави розмарин. Тази вкусна и ароматна подправка се използва за подобряване на вкуса и уханието на ястия и супи с гъби.

Розмаринът често се използва за приготвяне на марината за различни видове месо. Смесен с други подправки, розмаринът се добавя в различни видове сосове.

Меките сирена, ястията с картофи, тестото за хляб, доматената супа стават много по-вкусни, ако се поръсят с ароматната подправка. 

Консумацията на ястия с розмарин спомага за доброто храносмилане, укрепва имунитета и нервната система, полезна е при проблеми с прекалено ниско кръвно налягане.

Можете да използвате розмарина в комбинация с масло и нарязан на ситно магданоз. Тази паста се маже под леко повдигнатата кожа на пилето или дивите птици, или се напъхва в малки разрези, които се правят в свинско, телешко или агнешко месо.

Розмаринът не се понася много с дафиновите листа, затова не е добре да се комбинират тези две подправки в различни ястия и супи.

Сосът от розмарин се използва често в европейската кухня. Той се приготвя от: 100 грама магданоз, 100 грама лук, 20 грама розмарин, 300 милилитра червено вино, 500 милилитра месен бульон, 40 грама масло, 2 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Лукът и магданозът, нарязани на ситно, се пържат в зехтина, добавя се виното и розмаринът. Задушава се на слаб огън, докато течността на намалее. Добавя се бульонът и се вари на бавен огън до леко сгъстяване. Добавя се маслото и се разбива с блендер. Овкусява се със сол и черен пипер.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти