Кога да пием сутрешното си кафе?

Кога да пием сутрешното си кафе?
Снимка: Thinkstock

Ние започваме деня си с първата чашка кафе почти веднага, след ставане от сън. Кофеиновата напитка ни зарежда с нужната ни доза енергия, в съчетание с неповторим аромат и прекрасен каймак. А ако към това великолепие добавим и 1-2 препечени филийки или пухкави палачинки, ни очаква наистина прекрасен ден.

Казват, че денят си личи от сутринта, а когато започне с хубаво кафе, какво повече ни е нужно, за да се заредим с положително настроение от утрото?

Невролози от Университета в Мериленд, САЩ са си поставили за цел да проучат кой е най-подходящият час за първата глътка кафе.

Според екипа, стимулиращата напитка трябва да се пие между 9:30 и 11:30 ч., защото тогава има най-голяма полза за "съживяване" на организма и ефектът от кофеина е максимален в този отрязък от предиобеда. По това време нивата на хормона кортизол (познат като хормон на стреса) са ниски, след като са достигнали своя максимум между 6 и 8 ч. Тъй като кофеинът взаимодейства с кортизола, когато първото кафе е рано сутрин при най-високи показатели на хормона на стреса, рискуваме да развием поносимост към кофеина, т.е. той няма да ни действа ефективно.

Кортизолът спомага за превръщането на енергията в захар, която от своя страна захранва клетките. Той контролира и биологичния часовник на човека, като нивата му обикновено са най-високи около един час след събуждане, след което постепенно започват да спадат. Именно след този час е подходящото време да започнем с кафето. Тогава има максимална полза от кофеиновата напитка и Edna чашка ароматно еспресо може да доведе до прилив на енергия като стимулира производството на кортизол.

Естествено повишаване на производството на хормона на стреса от самия организъм има и по обяд, както и между 17:30 и 18:30 ч.,  така че това са другите неподходящи за пиене на стимулиращи напитки часови промеждутъци. Нивата на този хормон варират през деня и при всеки човек са различни, но все пак, ако пием кафето веднага след ставане от сън, постепенно ще усетим, че ни трябва все по-силна и по-концентрирана напитка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти