Киселото мляко е враг номер едно на стреса

Киселото мляко е враг номер едно на стреса
Снимка: Thinkstock

Американски учени са установили, че възрастните мъже, които не си доспиват, са застрашени от проблеми с кръвното и по-точно – от хипертония.

Резултатите от изследването показват, че недостигът на дълбок сън увеличава риска от високо кръвно налягане с около два пъти.

Известно е, че затлъстяването, тютюнопушенето и др. са рискови фактори за високо кръвно, но новите проучвания доказват, че най-опасна е липсата на достатъчно или добър сън.

Затова лекарите съветват пациентите да се преборят със стреса, за да си осигурят спокойни нощи. А ирландски изследователи твърдят, че киселото мляко е продуктът, от който се нуждаят хората с лош сън.

Киселото мляко, с което България се гордее, е естествен антидепресант и помага за облекчаване на психическите разстройства.

Стомашните проблеми могат да причинят депресия и психични проблеми, както и да са постоянен източник на стрес. Активните пробиотици в млякото пък въздействат благоприятно на чревната флора и успокояват стомаха.

Учените се надяват, че допълнителните изследвания ще докажат същата ефикасност при хората, които нямат стомашни проблеми, което ще доведе до промени в лечението на депресията.

Съществуват и други храни, които действат антистресово.

Такива са черната боровинка, броколито, пъпешът, цитрусовите плодове, тиквичките, яйцата, рибата, морските дарове, чесънът, зеленият пипер, червеното зеле, тиквата, сладките картофи, доматите - все храни, в които се съдържат антиоксиданти.

Съдържащите витамин В6 и витамин В12 авокадо, грах, фъстъчено масло, свинско месо, сьомга,спанак, слънчогледово семе, домати, орехи, говеждо, яйца, агнешко и домашни птици - също.

Заради калция и магнезия, които се съдържат в кашкавала и киселото мляко, те също могат да се приемат за успокояващи продукти, защото отпускат мускулните влакна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти