Какво не знаем за боровинките

Какво не знаем за боровинките
Снимка: Thinkstock

Боровинките са хит в летните месеци като част от леките плодови салати, да не говорим за любимите ни десерти с кисело мляко или овесени ядки, съчетани с лилавите плодчета. Но има някои не толкова известни факти за тях, които е добре да знаем.

Боровинките предпазват от загуба на паметта. Проучване, проведено през 2012 г., предполага, че яденето на най-малко една порция от боровинки седмично може да забави когнитивно отслабване на паметта от няколко години. Възможното обяснение идва от проучване при мишки, което установило, че плодовете може да защитават мозъка от клирингови токсични протеини, които се натрупват там.

Снимка: netinfo

Друг малко известен факт е,че американският щат Мейн е най-големият производител на боровинки в света. Това обяснява защо именно в университета на Мейн се провеждат проучвания и анализи на свойствата на тези плодове.

Боровинките могат да бъдат използвани като естествена хранителна боя.

Легендата разказва, че първите американски заселници сварявали плодовете с мляко, за да получат сива боя. Днес боровинките се използват за украсата на торти, пълнеж на кекс или пай.

Снимка: netinfo

Перфектните боровинки трябва да бъдат "прашни" на цвят. Подобният на прах синкаво лилав цвят е признак за тяхната зрялост, вкусови и лечебни качества. Добре е да знаете, че този "прах" трябва да се мие обилно под течаща вода, непосредствено преди консумация, тъй като именно той предпазва плодовете от разваляне.

Едва ли бихте предположили, че боровинковият храст е "роднина" на азалията и рододендрона, но това е факт. Всичко те принадлежат на семейство Пиренови.

Производителите на преработени храни едва ли ще ви кажат, че продуктите с аромат на бороовинки реално не съдържат никакви боровинки. Не се лъжете, че похапвайки разхлаждаща мелба с боровинков сироп или дори сладолед с характерния за плодовете лилав цвят, вие действително консумирате полезните топчести плодчета.

Снимка: netinfo

Целият този парад на вкусове се дължи на химически преработени субстанции, нямащи нищо общо с натуралния плод. Затова е по-добре да си набавите пресни или замразени боровинки (според сезона) и да се насладите на вкусния плод, който е и толкова полезен. 

Снимка: netinfo

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти