Как бирената мая ни прави по-красиви и свежи

Как бирената мая ни прави по-красиви и свежи
Снимка: Thinkstock

Бирената мая отдавна е известна като средство за постигане на здрава и красива кожа.

Известна сред специалистите като пивни дрожди, бирената мая компенсира недостига на витамини и осигурява незаменими аминокиселини и минерали в човешкия организъм.

Тези и други любопитни факти за полезните свойства на пивните дрожди бяха обобщени по време на научна среща на тема „Натуралният свят на пивото“, организирана от Института по криобиология и хранителни технологии. Лекторите проф. Валентин Бъчваров, проф. Габриела Маринова, доц. Силвия Милева, д-р Сергей Иванов, д-р Галя Павлова и диетологът Ипократис Пападимитракос представиха резултати от изследвания върху качествата на бирените съставки и значението им за здравето при умерена консумация.

Експертите подчертаха, че богатото съдържание на желязо, цинк, фолиева киселина и селен в бирената мая, е причина тя да намира широко приложение в козметиката, СПА процедурите и балнеологията.

Благодарение на пивните дрожди косата става лъскава и мека, пърхотът изчезва, а кожата става все по-мека и еластична. Те въздействат положително и върху здравината на ноктите и се отразяват добре дори на проблемната кожа с акне, екземи и дерматити.

С бирена мая се приготвят и ефективни кремове, козметични маски, сапуни и тоалетни млека. В комбинация с други натурални продукти като мед, зехтин, мляко и лимон, оказват освежаващо влияние върху кожата.

Пивните дрожди са от значение и за метаболитните процеси в тялото, като съдействат за разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините. Богатото съдържание на аминокиселини стимулира имунната система за възстановяване дори след химиотерапия, подпомага нервната система и осигурява енергия на организма.

Някои изследвания сочат още, че заради бирената мая пивото спомага за намаляване на „лошия” холестерол в кръвта и за повишаване на „добрия”.

Освен да представят доказателства за благоприятното влияние на пивните дрожди, по време на форума специалистите отново разбиха градските митове за „биреното коремче. Ипократис Пападимитракос, в качеството си на диетолог, успокои почитателите на пивото, че елегантната линия на фигурата се запазва при умерена му консумация.

Трупането на килограми около талията се получава от разтягането и отпускане на коремна мускулна стена и една от причините е тоталното обездвижване.

Втората причина е разширяването на стомаха вследствие прекаляването с голямо количество храна, което се консумира с пивото. При умерена консумация бирата не води до напълняване, защото тя е една от най-ниско калоричните напитки и съдържа над 90% вода“, подчерта диетологът Ипократис.

От проучвания на българските учени стана ясно също, че в съвременния стил на живот консумацията на бира в умерени количества помага и срещу стреса.

Пивото е подходящо и след спорт или тежък физически труд, защото хидратира организма и спомага за по-бързото изхвърляне на отпадъчни продукти и млечната киселина от мускулите.

Представените резултати от изследванията на водещите български учени доказаха още веднъж твърдението, че умерената консумация на бира може да бъде част от балансирания начин на живот и отлично допълнение към хранителния режим.

А вашето мнение за бирата какво е?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти