Императрицата на десертите - мелбата

Императрицата на десертите - мелбата
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Лято е! Навън е горещо и ни се хапва нещо свежо и разхлаждащо. Сладолед ли? Нека да е сладолед с плодове или иначе казано мелба.

До началото на XVIII век леденото изкушение, познато ни днес като сладолед, се е правел само от плодове. По-късно в състава на десерта се добавят мляко и яйца, сметана и ядки. Всъщност, точно стремежът към усъвършенстване на ледения разкош води до експериментиране и приготвяне на разнообразни като вкусове, аромати и форми сладоледени феерии.

Името на любимия летен десерт дължим на австралийската оперна певица Хелън Мичел, чийто артистичен псевдоним бил Нели Мелба. През 1892 г. тя била поканена на официална вечеря след премиерата на Вагнеровата опера ”Лоенгрин” в ”Ковънт Гардън”.

Шеф-готвачът Огюст Ескофие, който бил почитател на певицата, искал да впечатли гостенката и се постарал най-вече при приготвянето на десерта.

За целта кулинарният ас изработил ледена скулптура във формата на лебед, върху крилете на който били поставени праскови, потопени във ванилов сладолед и гарнирани с пюре от малини.

Лебедът бил избран неслучайно, тъй като в първо действие на операта се появявала митичната птица, чието присъствие се долавяло до края на спектакъла. Разбира се, Нели Мелба била очарована от леденото изкушение и неговия вид и дала името си на уникалния сладкиш.

По-късно започнали да разнообразяват мелбите с различни видове сладолед – шоколадов, ягодов, ментов, лешников, бананов, който овкусявали с парченца ананас, желе от кайсии или карамелен топинг и украсявали със захарни перли или настъргани ядки.

Гарниран със свежи праскови или круши или дообогатен с малиново пюре или желе от касис, леденият десерт е способен да премине нежно през небцето ви, да се разтопи до вкусовите ви рецептори и накрая да взриви сетивата като експанзивен коктейл от неповторима сладост, изящен аромат и разкошна визия.  

Украсена с пурички, гарнирана с пресни плодове или обсипана с кокосови стърготини, мелбата винаги е вкусна и впечатляваща. Ако обичате плодово желе или шоколадови пръчици, не се притеснявайте да украсите любимия си сладоледен вкус с разнообразни вкусотийки, но не прекалявайте. Все пак основното е сладоледът и той трябва да доминира в елегантната чаша.

В началото на лятото е време да започнем своя кулинарен маратон, отдавайки се на уникалния леден десерт.

А вие каква мелба предпочитате?

* Галерия с вкусни изкушаващи мелби можете да разгледате ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти