Храни срещу пролетна умора

Храни срещу пролетна умора
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Пролетта е сезонът на пробуждането, зараждането на нов живот, пречистването и не на последно място – пролетната умора.

Нека ви представим няколко храни, които ще ви помогнат да заредите организма си с витамини и полезни вещества и да не изпитвате и помен от умора.

На първо място можем да сложим ягодите.

Те са изключително полезни помагат за увеличаването на нивата на антиоксидантите в кръвта, което предотвратява т. нар. окислителен стрес, който забавя стареенето и дори намалява опасността от заболявания като рак, диабет и сърдечни болести

Имат редица още полезни свойства, да не говорим колко са вкусни, затова, ако нямате алергия към тях, ги консумирайте колкото се може по-често.

Друг полезен плод са черешите, който съвсем скоро ще залеят пазара.

Тези малки симпатични плодчета помагат при анемия, понеже са богати на желязо.

Също така са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор.

Те активизират обменните процеси, подобряват апетита, работата на мозъка и оказват общо укрепващо действие върху организма.

Сега да се прехвърлим към зеленчуците.

Зелето е изключително богато на антиоксиданти, а в същото време е бедно на калории. Можете да го консумирате най-лесно на салата.

В комбинация с настъргани моркови (за които е известно на всички ни колко са полезни) и лимонов сок е истинска вкусотия, отделно, че се приготвя бързо и лесно.

А ако трябва да говорим конкретно за брюкселското зеле, то по своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход.

То съдържа средно от 152 до 247 мг витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му.

Съдържа още витамините В2, РР, каротин, минерални соли (калий, натрий), въглехидрати, белтъчини, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини.

Поради съдържанието на значителни количества желязо е подходяща храна при малокръвие.

Всякакви зелени салати са изключително тематични за пролетния сезон. Колко са полезни и защо е добре да наблягате на тях вижте тук.

Като говорим за здравословни храни, няма как да не споменем и авокадото! То съдържа витамини А, РР, Е, В1, В2, В6, калий, цинк, желязо магнезий.

Освен това едно авокадо осигурява около 30% лесно усвоими от организма мазнини, а също и около 3 процента белтъчини, и поради това добре се съчетава с морски продукти, месо от птици и яйца.

Как да изберете правилното авокадо, можете да видите тук.

За десерт сме оставили черния шоколад.

Той е богат на полифеноли, които са мощни естествени антиоксиданти, редуциращи стреса и намаляващи риска от сърдечно-съдови, ракови и други заболявания. Ако се консумира в умерени количества, черният шоколад е изключително полезен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти