Гъбите - уникалното творение на природата: как да изберем правилните и да ги приготвим вкусно

гъби гъба
Снимка: iStock

Гъбите, и по-точно ядливите гъби, са служили за храна на човека още от древни времена. Още древногръцкият учен Теофраст описва в своите трудове печурката, трюфелите и много други гъби.

Гъбите са били поднасяни на народната трапеза, на хановете и царете. Те имат сходна със зеленчуците и продуктите от животински произход хранителната стойност. Съдържат голямо количество вода, белтъчини, минерални соли, мазнини, витамини и други вещества.

По вкусови качества гъбите заемат едно от първите места между храните от растителен произход. От значение за това е и обработката им. Гъбите търпят всякаква топлинна обработка и са подходящи както за самостоятелна консумация, така и като добавка към много ястия. 

гъби гъба
Снимка: iStock

Широко известни са повече от сто вида ядливи гъби. Благодарение на ароматните си и полезни вещества, гъбите придават на ястия, супи, яхнии и салати приятен вкус. Количеството на протеини в гъбите е 30%, което е повече от месото. В гъбите се съдържат още фибри, въглехидрати, аминокиселини и много различни вещества като мастни киселини и етерични масла.

Най-полезното вещество в състава на гъбите е бета-глюканът. Бета-глюканите са природни полизахариди. Те са изключително важни за имунната система на човека. Учените дори смятат, че благодарение на обилното присъствие на гъби в постните менюта на хората от древността, те са успявали да поддържат добра имунна система.

Гъбите се използват и за медицински цели в така наречената фунготерапия. Медицината е наясно с важността на пеницилина и други антибиотици, съдържащи се в гъбата, за лечението на инфекциозни заболявания.

гъби гъба
Снимка: iStock

Противовъзпалително и упоително действие има и чаят от гъби, широко използван в източната медицина.

В народната медицина пък различни видове гъби се използват при лечение на заболявания на нервната система, алкохолизъм, тумор.

Ползата от употребата на гъби е неоспорима. Но дали има и вреда? Първият недостатък на гъбите е, че са трудни да усвояване от организма. Затова гъбите са противопоказни при хора със заболявания на стомашно-чревния тракт. За да можете да ядете гъби и да нямате проблеми след това, трябва да имате напълно здрава храносмилателната система.

Другият недостатък на гъбите е, че притежават изключително висока способност да натрупват радиоактивни вещества и различни токсини. Ако гъбата е израснала в заразена почва, то тя може да бъде смъртоносна.

Важно е да запомните, че след като гъбите бъдат нарязани, трябва да ги сготвите възможно най-скоро, тъй като след няколко часа при стайна температура те ще започнат да натрупват вредни вещества. Гъбите се съхраняват в хладилник, но не повече от един ден, след като са били набрани. Добре е да ги държите в съдове с твърди стени, защото найлоновите торбички ще ускорят процеса на разпадането им.

Готовите гъбeни ястия пък трябва да се съхраняват в хладилник в емайлирана или керамична чиния.

Как да изберем идеалните и здравословни гъби?

Ето и няколко лесни и интересни рецепти, включващи гъби, които сме ви споделяли в Edna.bg:

✔ Пълнени гъби

✔ Пикантни печени гъби

✔ Унгарска гъбена супа

✔ Постни лозови сарми с гъби

✔ Къри картофки с броколи и гъби

✔ Пълнени кюфтета с гъби и сметана

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти