Да поговорим за динята

Да поговорим за динята
Снимка: Thinkstock

Никой друг плод не ни напомня за лято толкова, колкото динята. Дори споменаването на името диня ни навява асоциации за свеж аромат и разливаща се сладост.

Но сочният плод има много други качества, които допълват удоволствието от консумацията ѝ. При 30-40 калории за 100 гр. плод, динята предлага 20% от нужния дневен прием на витамин C и 17 % на витамин A, според Американското министерство на земеделието. И това далеч не е всичко.

Динята съдържа баластни вещества, необходими за храносмилателната система, както и калий - минерал, който спомага за нормализиране на кръвното налягане.

Освен това, плодът има повече ликопен, отколкото суровите домати. Един резен диня има 1.5 пъти по-голямо съдържание ликопен от пресните домати, т.е. 6 милиграма в сравнение с 4 милиграма в доматите. Това има значение, тъй като се смята, че ликопенът действа като супер антиоксидант и стопира свободните радикали, които повреждат клетките и отслабват имунната система.

Някои изследвания дори показват, че ликопенът, който обикновено се среща в червени плодове и зеленчуци, може да помогне в борбата със сърдечно-съдовите заболявания и някои видове рак. За да се запазят най-много антиоксиданти в тази вкусна суперхрана, съхранявайте динята при стайна температура преди разрязването на кората.

Сокът от диня може да облекчи мускулната болка.

Испанско изследване в списание "Food Chemistry" установило, че пиенето на сок от диня може действително да бъде доста успокояващо след изтощителна тренировка. Спортистите, които консумират малко повече от 16 грама на час преди тренировка са имали по-малко мускулна болка и по-ниска сърдечна честота в рамките на един ден.

Това може да се дължи на съдържащото се в сладкия плод естествено вещество, наречено цитрулин, което се свързва с подобрената функция на сърцето и понижаване на кръвното налягане.

Динята е 91.5% вода, според Американското министерство на земеделието, което я прави изключително подходяща храна, тъй като дехидратацията е много вредна за вашето здраве.

Изследване е установило, че жените с дори лека дехидратация имали главоболие, лоша концентрация, умора и лоши настроения. Това е още една причина да се консумира с охота динята.

Освен розова сърцевина, има и сортове дини с жълт цвят на ядливата част, които имат сладък, подобен на мед, вкус. Повечето изследвания обаче са правени на розовия вид, така че най-добре да се придържате към тях или да редувате хапването на розови и жълти дини

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти