Защо е толкова трудно да се разделим с цигарите

Защо е толкова трудно да се разделим с цигарите
Снимка: Thinkstock

Мисленето на пушачите не се влияе от злокобните предупреждения, изписани с голям тъмен шрифт върху кутиите. Дали хората, които са заклети пушачи, се плашат от надписи като: "Пушенето убива" или "Тютюнопушенето вреди сериозно на вас и околните"?

Оказва се, че никой не обръща внимание на тези послания, тъй като пушачите са настроени да възприемат само положителния образ на пушенето, а именно – кафе с цигара и приятели или сваляне на напрежението след поредната изпушена цигара. Да не говорим, че когато мозъкът алармира за никотинов глад, никой не е в състояние да убеди заклетия тютюнджия, че това е наистина вредно за здравето му – неговото и на обкръжението му.

В някои държави върху кутиите се лепят ужасяващи снимки на поражения върху човешкия организъм, вследствие от пушенето, но и тези кадри са напълно отхвърлени от мисленето на пушещото съсловие. Какъв е смисълът от тях тогава?

Непушачите са изумени как събратята им от противниковия отбор могат да посягат към все по-страховитите кутии, но за това си има обяснение.

Изследователи от Университета в Монреал направили проучване на мисленето и възприятията на пушачите. Те си поставили за цел да разберат защо пушачите продължават с вредния навик, въпреки негативните последстия за здравето им. Показани им били изображения, илюстриращи еуфория, щастие и релакс, свързани с неотменната цигара, както и такива, които били направо стряскащи – болести и фатални поражения, вследствие на редовно тютюнопушене.

Учените констатирали, че мозъците на пушачите се намирали във възбудено състояние, когато на екрана вървяли кадри с положителна нагласа и удоволствие от пушенето. Те били повлияни и от негативните образи, но по-скоро от тези, които по заобиколен начин им показвали, че пушенето е опасно. Останалите кадри, изобразяващи откровени и ясни послания за пагубни последствия, били почти отхвърлени от мисловната им дейност.

Участъци от мозъка, свързани с мотивацията, били по-активни, когато пушачите виждали положителни образи на тютюнопушене. Мисловната дейност на същите тези пушачи била изострена, когато виждали негативни образи, но несвързани с тютюневия дим, отколкото пряко свързани с пушенето.   

Има и други фактори, насърчаващи посягането към цигарата, като това, че пушекът и миризмата на тютюн имат свойството да "подлъгват мозъците" на димящото съсловие.

Това проучване може да даде началото на нов начин за борба с нарастващия брой пушачи, особено на тези, които палят първата си цигара. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти