От бира ли се получава наистина биреното коремче?

От бира ли се получава наистина биреното коремче?
Снимка: Thinkstock

Ако сте от любителите на бирата, но се притеснявате, че тя може да уголеми и закръгли корема, за да го превърне в така нареченото "бирено коремче", то имаме интересни новини за вас.

Оказва се, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. При умерена консумация пивото съдържа около 1/10 от обичайната дневна енергийна стойност за човека, която е между 2000 и 2500 kcal.

Тези твърдения се подкрепят от специално изследване на Съюза на пивоварите в България за определяне на хранителната стойност на бирата.

Проучването е реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи” въз основа на лабораторни изследвания на 10 от произвежданите в страната марки и видове пиво. Проведените анализи са съгласно международно приети методики.

Хранителните (енергийни) показатели на пенливата напитка се изчисляват въз основа на сумата от калорийната стойност на съставките на бирата – белтъци, мазнини, въглехидрати и алкохол. Тъй като пивото е със сравнително ниско алкохолно съдържание (около 4,5% Об.) съвсем естествено то има и по-малко калории, отколкото останалите алкохолни питиета.

Получените резултати показват, че средната енергийна стойност на бирата е 50,7 кcal на 100 гр (милилитра). За едно стандартно питие от 330 милилитра това означава около 167 калории, а за 1 бира от 0,5 литра - 253,5 кcal С най-малко калории е безалкохолното пиво - едва 25 kcal, което се дължи на отсъствието на алкохол в него.

С приблизително 43 калории на 100 милилитра са бирените миксове тип радлер, които са смес от традиционно пиво и плодов сок. Според получените от изследването резултати с най-висока енергийна стойност е тъмното пиво, като причина за това са относително по-високите му нива на алкохол (около 5,9% Об.) и на сухо вещество (градус Плато), което го прави предпочитано през студените месеци на годината.

Направените лабораторни анализи потвърждават, че белтъците и мазнините в бирата са в минимални количества. Средната стойност за белтъците е 11,6 милиграма/100 гр, а за мазнините - 16,8 милиграма/100 гр. Заедно те формират под 1% от общото енергийно (хранително) съдържание на пивото, което е пренебрежимо малък дял.

Малко българи обаче са наясно с факта, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години от 9 региона в страната. Само 6% от анкетираните знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация.

Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. "бирено коремче", тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.

Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

Проучването на агенция IPSOS България показва също, че 37% от анкетираните лица определят умерената консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това мнение споделят 47%.

Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Данните показват, че през лятото бира се пие средно 2-3 пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в сравнение със зимния период. Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол.

Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като най-модерната напитка в сравнение с всички останали.

Анализите върху енергийната стойност на 10 марки бира, произведена в България, са извършени в периода юни-юли 2014 г. от Национален център по обществено здраве и анализи (изпитвателен център „Здраве”) и Център по биология на храните. Показателите и методите за изпитване са съгласно Наредба №3 на МЗ, БДС EN 1135:2000, БДС 10187:1979, Analytical Biochemistry (метод на Bradford), BSA стандарт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти