Как влияе нощната работа върху организма

Луд умора няма
Снимка: Thinkstock

Дългите часове работа през нощта нанасят големи вреди на организма. Вероятно не знаете колко скъпо плащате за безсънните нощи в офиса, се казва в ново международно изследване.

На първо място, когато не спите достатъчно, в тялото се повишава нивото на кортизола, който е известен още като хормона на стреса. На второ място ставате по-гладни, а оттам се появяват и проблеми с килограмите.

Има различни хормони, които регулират човешкия апетит като лептин и грелин. При хората, които не спят достатъчно, организмът започва да синтезира по-малко лептин за сметка на повишеното производство на грелин, който е хормонът на глада.

Ако не се наспивате нощем, губите своята концентрация. Започвате да изпълнявате задълженията си много по-бавно, именно заради нарушеното внимание.

Трудно разпознавате лица и не можете да запомните какво говорят хората. Появява се депресия, ставате агресивен, преувеличавате реакциите си, когато се случи нещо негативно.

Рискът от диабет също нараства при липсата на сън, тъй като това води до повишаване на нивото на кръвната захар. Освен това лесно се разболявате и трудно оздравявате. Това се дължи на факта, че безсънието влошава състоянието на имунната система.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти