Днес сме по-зависими от цигарите

Днес сме по-зависими от цигарите
Снимка: Thinkstock

Цигарите са по-опасни от всякога заради изобилието от тактики, които тютюневите компании използват през последните 50 години, пише вестник "Дейли Мейл".

Фондация Campaign for Tobacco-Free Kids започна информационна кампания за това как цигарите са се променили през последните 50 години. Лекарите в организацията твърдят, че днес цигарите създават по-голям риск от заболявания, отколкото цигарите от 1964 г., когато е издадено първото предупреждение за опасностите за здравето в САЩ.

Изследването на фондацията се основава на преглед на медицинските изследвания и документи на тютюневите компании, както и доклади на американската агенция по здравеопазване.

Днешните пушачи са изложени на много по-голям риск от рак на белия дроб и хронични обструктивни болести, отколкото през 1964 г., въпреки че днес се пушат по-малко цигари.

През последните 50 години производителите на тютюн са създали и продават на пазара по-сложни продукти, които имат "ефект върху създаването и поддържането на пристрастяването към никотина".

Тези продукти са и по-привлекателни за младите пушачи и са много по-вредни.

"Взели са смъртоносен и пристрастяващ продукт и са го направили по-лош, като излагат пушачите на по-голям риск от пристрастяване, болести и смърт", се казва в доклада на организацията.

Пристрастеността към цигарите се увеличава и заради повишените нива на никотин. Производителите използват амоняк, който увеличава скоростта, с която никотинът достига до мозъка.

Друга тактика е да се добавят захари, които засилват пристрастяването към никотина и правят тютюневия дим по-лесен за вдишване. Цигарите днес доставят никотина до белите дробове, сърцето и мозъка много по-бързо.

Чрез промяна на вкуса и мириса на цигарите производителите улесняват хората да започнат и да продължат да пушат.

Тютюневият дим е още по-опасен заради наличието на левулинова киселина, която прави дима по-малко дразнещ.

"Тютюневите изделия, по-специално цигарите, са направени по-пристрастяващи и улесняват консумацията и пристрастяването към никотина.

Тютюневите компании са наясно, че почти всички нови пушачи стават зависими като деца и че пушенето е отблъскващо за младите пушачи, затова правят продукта си привлекателен на пазара", се казва още в доклада.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти