Ден за борба с туберкулозата

Ден за борба с туберкулозата
Снимка: Thinkstock

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Той е обявен за такъв през 1996 година.

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е наречен още бацил на Кох. Той бива 5 основни типа – човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен, като епидемиологично значение за човека имат първите два.

Лекува се с индивидуална антибиотична терапия. Наскоро в прибалтийските страни са забелязани случаи на резистентни към известните лекарства щамове.

Бацилът се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля. Най- застрашени от заразяване и заболяване са контактните, тоест живеещите и работещите в едно помещение с болния хора. Не всеки контактен се разболява.

От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система.

Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма.

Рискови за заболяване от туберкулоза са и лицата със захарен диабет, стомашно-чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио- и лъчелечение и др.

Министерството на здравеопазването ще отбележи деня с пресконференция от 11:30 часа във ведомството под надслов "Открий, лекувай, излекувай".

Събитието е организирано от Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с областните лечебни заведения по туберкулоза и неправителствени организации.

Със събитието официално ще стартира и кампанията Седмицата на "Отворени врати" за безплатни прегледи по туберкулоза в цялата страна.

Наскоро се появиха данни за висока заболеваемост от туберкулоза сред българите, въпреки ваксините. Прочетете повече ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти