Четенето намалява стреса

Четенето намалява стреса
Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че книгите са приятели на хората. Но те са приятели и на нашето здраве, защото четенето е един от най-ефикасните начини за борба със стреса.

Разбира се, терапевтично действат книгите на традиционен хартиен носител. Електронните четци, компютрите и медиите не са препоръчителни.

В популярните романи героите обикновено правят неща, които обикновените хора не са способни да вършат. Често това напомня на хората за мястото, където са израснали и ги подтиква към сравнение на героите от романа с действителни личности. Това е начин за интересно бягане от ежедневието и стреса.

Ползите от четенето не спират дотук. Изследване на Университета в Емора, Унгария, показва, че четенето на книги подобрява функциите на мозъка. Фантазията пренася хората през историята заедно с главния герой. Това пътуване предоставя изход за бягство от проблемите в ежедневието.

Участниците в изследването на университета разполагали с няколко месеца, за да прочетат дадени книги. Хората, изчели всички книги, показали много повече разбиране към заобикалящите ги хора.

Освен че намалява стреса, трудностите и депресията, четенето развива творчеството, остроумието, математическите умения и желанието за общуване. Четенето е особено препоръчително за децата, защото по този начин те обогатяват своя речник и усъвършенстват уменията си в математиката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти