Бирата била полезна колкото плодовете

Бирата била полезна колкото плодовете
Снимка: Thinkstock

Освен свежест в летните горещини благодарение на натуралните си съставки бирата е полезна и за здравето при умерена консумация.

Нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти. Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвишава това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци (диня, пъпеш, ябълки, моркови).

Това бе потвърдено от български учени по време на 7-та Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика. Проведено неотдавна изследване доказва, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион.

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна.

Глутатионът пък е протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, глутатионът е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти