Здравословни ползи на котешкия нокът

Здравословни ползи на котешкия нокът
Снимка: Thinkstock

Растението котешки нокът идва от централните и южни части на Америка. Там от хиляди години се използва за лечение на различни заболявания, като тумори, проблеми с храносмилането, язва, артрит, ревматизъм.

Използваемата част от котешкия нокът са кората и корените на растението. Те се използват сушени и влизат в състава на редица капсули и таблетки. Използват се и под формата на чай или тинктури.

В народната медицина котешкият нокът се използва главно при ревматоиден артрит и остеоартрит. Той е популярен имуностимулант. Ползотворните си свойства дължи на съдържащите се в него алкалоиди.

Именно противовъзпалителните свойства на растението го превръщат в ефективно средство при артрит. Той има способността да блокира производството на главния възпалителен фактор - простагландин в организма. Освен че се бори с него, той потушава и силната болка при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Котешкият нокът се прилага при болести на дебелото черво и храносмилателната система. Освен това, той е подходящ за астматици, тъй като успокоява настъпващите пристъпи. Котешкият нокът успокоява сърдечния ритъм, поради което се прилага и при хипертония. Помага още при състояния на диария, главоболие, синузит. Освен всичко това се смята, че растението може да подобри плодовитостта при мъжете.

Изследвания относно свойствата на котешкия нокът в последните години сочат, че той може да се използва и при някои видове рак, тъй като спира пролиферацията на раковите клетки. Освен това, подпомага възстановяването на увредените при химиотерапия клетки в тялото.

Запарка от котешки нокът се дава на пациенти, болни от рак. Тя се приготвя по следния начин: 2 с. л. нарязани корени се варят 20 минути в 800 мл вода. Сместа се прецежда и от нея се пият 2-3 чаши на ден преди всяко ядене.

Въпреки всички ползи, които носи котешкият нокът, той не се препоръчва за деца под 3 годишна възраст, бременни и кърмачки. Съдържащите се в него алкалоиди го правят забранен за хора с левкемия и автоимунни заболявания, както и такива, чакащи орган за трансплантация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти