Полезни рецепти с глог

Полезни рецепти с глог
Снимка: Thinkstock

Червените плодчета на глога са колкото красиви, толкова и полезни. Растението е познато на народната медицина от хилядолетия. Прилаганите рецепти са доказали многократно своята ефективност.

У нас глогът се използва главно като средство, което подобрява работата на коронарните артерии и сърдечният мускул получава повече кислород. Той увеличава сърдечните съкращения и сърцето изпомпва повече кръв.

Директната консумация на глог или приемът му под всякаква форма подобрява кръвообращението, поради което е добро средство срещу студени крайници. Той регулира сърдечния ритъм и артериалното налягане. Освен това успокоява нервната система и се прилага при безсъние, пише "Gotvach.bg".

За да се усетят ползите от глога, той трябва да се приема системно. За целта се приемат пресни и сушени плодове. От листата му пък се извлича екстракт, който е дори по-полезен от тях. Глогът е богат на редица полезни за човешкото тяло съставки, като танини, каротин, флавоноиди, витамин С и др. Те се откриват във всяка негова част.

Преди прилагане на лечение с глог задължително се консултирайте с лекар. Ето най-популярните рецепти с него:

При всякакви сърдечни проблеми се приготвя настойка от 1 с.л. цветове или плодове от глог, залети с чаша ракия. Съдът се затваря и се оставя да престои на тъмно за една седмица. След това настойката се прецежда. От нея се приемат по 20-25 капки, разтворени в малко вода, 3-4 пъти на ден преди ядене.

При склероза и хипертония в първи или втори стадий 4 с.л. цветове и листа от глог се попарват с литър кипяща вода. Захлупва се с капак и се оставя да престои един час. Прецежда се и се приема по 1 кафена чашка три пъти дневно преди ядене.

При стенокардия плодовете на глога се смачкват на каша със захар 1:1. От сместа се приема по 1/2 с.л. 2-3 пъти на ден преди ядене или 45 минути след това.

При високо кръвно налягане 1 с.л. плодчета глог се сваряват в 1 ч.ч. вода. Отварата се оставя за 2 часа да престои, най-добре в термос. Прецежда се и се приема по 3 с.л. 3-4 пъти на ден.

При сърдечна недостатъчност 80 г цветчета от глог, 40 г корени от валериан, 40 г стръкове от горицвет се смесват. 2 с.л. от сместа се заливат с 500 мл кипяща вода. От полученото количество се приема 3 пъти дневно по 5 кафени чашки преди всяко ядене.

При липса на апетит и проблеми с храносмилането 10-15 г сушени плодове от глог се накисват в малко вода и се оставят на котлона да заврят. Когато пуснат сока си, се добавя още 400 мл вода и 50 г ориз. Когато оризът е сварен, лекарството е готово.

Болезнената менструация също се лекува с глог, поради свойството му да подобрява кръвообращението. За целта 1 кг глог се изчиства от семките и се измива. Слага се във вода и се оставя да ври на слаб огън.

Когато е сварен, се прибавя още 250 г кафява захар и се вари още 10-15 минути. Приема се по 30 мл сутрин и вечер от 3 до 5 дни преди началото на цикъла, както и 3 дни след началото му. Повтаряйте всеки месец. Видими резултати има след 3 лечебни цикъла.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти