Отбелязваме Световния ден на водата

Отбелязваме Световния ден на водата
Снимка: Thinkstock

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Той води началото си от Конференцията за околната среда и развитието на ОНН, проведена на 22 март 1992 г. в Рио де Жанейро.

На този ден световните лидери и правителства потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависят от това как защитаваме качеството на водата.

Всяка година честването на Международният ден на водата е свързано с определен аспект на прясната вода, а през 2014 година той ще бъде отбелязан под мотото "Вода - Енергия". Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.

Все още 1,1 милиард души по света нямат достъп до подобрено водоснабдяване и повече от 2,6 милиарда нямат достъп до канализация.

Според прогнозите на Световната здравна организация постигането на целите за развитие на хилядолетието за достъп до здравословна вода би довело до икономическа печалба от 84,4 милиарда долара годишно.

Световният ден на водата ще бъде отбелязан и в България с национална информационна кампания, чието послание е "Всяка капка си струва". През тази година страната ни има ключова роля в европейските политики по управление и опазване на водите с председателството на Международната комисия за опазване на река Дунав.

Кампанията има за цел да привлече общественото внимание към устойчивото управление и опазване на водните ресурси, и да се повиши информираността на обществото. Всички регионални структури на Министерството на околната среда и водите ще се включат в кампанията с дискусионни форуми, открити уроци, презентации, игри, състезания и изложби с участие на ученици, студенти и екоклубове от страната.

В столичното метро също ще бъдат разпространени информационни материали за популяризиране посланията на кампанията за пестене и опазване на водата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти