Куркумата лекува и разкрасява

Куркумата лекува и разкрасява
Снимка: Thinkstock

Подправките не само придават на ястията специфичен вкус и аромат, но имат и много лечебни свойства. Изсушеният корен на куркумата се използва за приготвяне на вкусни и пикантни специалитети.

Тя расте свободно в Индия, а я отглеждат в Камбоджа, Индонезия, Шри Ланка, Китай, Япония и на островите Таити и Мадагаскар. Източната народна медицина приписва на куркумата много полезни свойства.

Използват я за изчистване на организма от токсини, загряване и прочистване на кръвта. Препоръчителна е за спортисти, защото подпомага еластичността на мускулите.

От гледна точка на човешката енергия, куркумата прочиства енергийните канали на тялото. Това е много полезно за хората, които се занимават с умствен труд или с някакъв вид изкуство.

В химичния състав на куркумата влизат фосфор, желязо, йод и калций. От витамините присъстват С, В, К, В2 и В3. Тя има и антибиотични свойства, които, за разлика от синтетичните, не вредят на организма.

Фитоподхранващите ѝ вещества имат функция на антиоксиданти и подмладяват организма. Куркумата помага за лечението на много заболявания, тя е абсолютно безвредна и може да се употребява от възрастни и от деца над две години.

Тя е полезна при възпаления, ревматоиден артрит и травми. Подправката спомага за нормализирането на обмяната на веществата и затова помага при кожни заболявания.

Маските за лице, в чийто състав има и куркума, значително подобряват цвета на кожата и я изчистват, като отваря порите ѝ максимално.

Сместа от мед и куркума може да се използва като компрес при изкълчвания, разтягания и възпаления на ставите. Ако се добави и разтопено масло, успешно могат да се лекуват кожни заболявания, но по-добре се посъветвайте с лекар, преди да пристъпите към самостоятелно лечение.

Една чаена лъжичка куркума, разтворена в чаша вода, помага срещу стомашни болки и диария. Трябва преди всяко ядене да изпивате по половин чаша от тази вода.

Половин чаена лъжичка куркума и равно количество сол, разтворени в чаша топла вода, имат антисептично действие и се използват за промивки и дезинфекция на устната кухина, възпаления на венците и отмиване на налепи в гърлото. Използва се топъл разтвор. Студеният разтвор се използва за профилактика на вирусни заболявания и настинки.

При анемия се използва четвърт чаена лъжица куркума, разтворена в мед. Това осигурява на организма нужното количество желязо. При необходимост куркумата може да се увеличи до половин лъжичка.

Въпреки всички ползи, подправката има и противопоказания. Куркумата не бива да се приема от бременни жени, от хора, които пият лекарства за разреждане на кръвта и при страдащи от жлъчни проблеми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти