Хем билка, хем зеленчук, хем подправка

Хем билка, хем зеленчук, хем подправка
Снимка: Thinkstock

Скъпи читатели, припомняме ви една полезна статия за растението кресон, която считаме, че ще ви бъде интересно да прочетете отново:

Кресонът е съчетал в себе си зеленчук и билка. В кулинарията се използва култивираното растение. Тъй като предпочита водата и вирее край нея, се нарича още и воден крес или мокреш, дори поточарка.

В далечното минало бил използван като тонизиращо средство в битките, както и като лекарство. Най-популярната му употреба от миналото обаче се свързва с английската работническа класа. Когато нямали хляб, те го използвали за основна храна. Така, на места и до днес кресонът се нарича "хлябът на бедните".

В кулинарията се използват листата на кресона. В зависимост от отглеждания сорт, те са гладки, сочни и различни по големина и форма. Отличават се с пикантен вкус, наподобяващ този на хряна.

Листата на кресона са богати на полезни вещества като желязо, йод, витамин С и други. Освен това, той се отличава с минимално количество калории в състава си. Доказано е, че 80 г от зеленчука дневно са способни да заместят пет порции плодове и зеленчуци.

Листата на кресона се използват главно за украса на редица блюда и сандвичи. Той се използва пресен и не изисква никаква топлинна обработка. Подхожда си с яйчени продукти, както и сирена.

Освен пресен, кресонът е много добра добавка към храната и варен. Нужни са му няколко минути в гореща вода, за да омекне. Така приготвен, той е подходящо допълнение към сосове и пюрета. Използва се и при приготвянето на супи.

Пикантният вкус на кресона го превръща в прекрасен завършек на ястия с дивеч, печени меса и сосове за риба - като подправка. С количеството му обаче не трябва да се прекалява, за да не стане много горчиво. Комбинира се с тежки продукти с ненатрапчива миризма, при които ароматът му може да изпъкне.

Освен листата на кресона, някои използват и неговите кълнове. Заедно с листата, те са чудесно допълнение към салати и гарнитури.

А сега ви представяме една рецепта за супа от кресон:

Необходими продукти: 500 г кресон, 2 с.л.олио, 1 картоф, 1 глава стар кромид лук, 1/4 ч.л. сол, 1/4 ч.л. черен пипер млян, 2.50 ч.ч. бульон пилешки, 2.50 ч.ч. краве прясно мляко, ¼ ч.ч. сметана течна.

Начин на приготвяне: Олиото се загрява в дълбока тенджера. Добавят се нарязаните на кубчета картоф и лук. Разбъркват се, поръсват се със сол и пипер на вкус. Силата на котлона се намаля и се оставя за 5 минути да покъкри.

Добавят се бульонът и млякото. Котлонът се увеличава и след като заври, температурата се намалява и се оставя за още 10 минути.

Добавя се нарязаният кресон, разбърква се и се оставя за още 4-5 минути без капак. Супата се прехвърля в блендер и се разбива до получаването на хомогенна смес.

Връща се в тенджерата и се подправя на вкус. Сервира се в отделни порции, гарнирани със сметана и пресни листа кресон.

Вижте още:

Вълшебни плодчета бъз

Билката ехинацея

Билката стевия

Жълтият кантарион

Какви са ползите на мурсалския чай

(Не)познатата тученица

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти