Ароматният естрагон

Ароматният естрагон
Снимка: Thinkstock

Естрагонът или наричан още тарос е една подправка, която се отглежда и използва в кулинарията в почти цяла Европа, Русия, Африка и Северна Америка. 

Културният естрагон произхожда от Монголия и Южен Сибир. Съществува и див естрагон, но той има по-слаб вкус и аромат. Свежите листа и клонки на естрагона са подходящи като подправка за салати, предястия и различни сосове.

Сушените и свежи клонки се използват в консервните предприятия при консервиране на домати, краставици, за приготвяне на горчица, настойки и естрагонов оцет.

Състав на естрагона

Листата на естрагона са богати на витамини и етерично масло. В тях се съдържат също калций, магнезий, калий, фосфор, желязо. В народната медицина се използват като диуретично средство.

Етеричното масло от дестилация на листа на естрагон се употребява като подправка в парфюмерията и за подправка на ликьор.

Готвене с естрагон

Естрагонът е една от най-известните подправки, които имат уникален и специфичен аромат.

Той е една от най-важните подправки в европейската кухня, като се разпространяват два вида на растението – френски и руски естрагон.

Естрагонът намира широко приложение в кулинарията, като е изключително подходяща притурка при приготвянето на някои видове рибни ястия, както и всякакви ястия с яйца, особено омлет.

Естрагонът добре подхожда при приготвянето на пача и други желирани солени специалитети. Подхожда добре и при приготвянето на салати, ястия с ориз, както и на гювечета, като при тях подсилва вкуса на сиренето и на месото. От него можете да прибавите и към задушени зеленчуци в масло.

Таросът е отлична подправка и за средиземноморската кухня, като приготвената паста и макарони, както и сосовете към тях придобиват приятен и специфичен вкус и аромат.

Ползи от естрагона

Естрагонът улеснява дишането, укрепва съня и нормализира киселинността на стомашния сок. Листата от естрагон подтикват апетита и са прекрасна украса на всяко едно ястие. Те намаляват горчивината, които оставят някои лекарства и нормализират киселинността на стомашния сок.

Прочетете още:

Магьоснически лук

Най-интересните подправки по света

Най-хубавите български подправки

Кои са подходящите подправки за картофи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти