Насила разболяваме децата си

Насила разболяваме децата си
Снимка: Thinkstock

Припомняме ви една полезна статия на нашия педиатър д-р Андреева, подходяща за сезона:

По улиците и градинките се наблюдават странни картинки. Майка по къси ръкави води малко детенце с яке и зимна шапка. А в топлите слънчеви дни малки бебета в колички са завити с одеяла, а за разкош някои са покрити и с дъждобран, за да не би да духне вятър и да ги разболее.

Децата се къпят в пот и наистина се разболяват от прекомерните „грижи”. Разбираемо е, че всеки иска децата му да са здрави. Но профилактиката изисква адекватни грижи, а не просто страхове от настинки.

Какво представлява настинката? При прекомерно излагане на студ, влага, силен вятър, кръвоносните съдове се свиват, за да запазят топлината на тялото. Но тази защитна реакция нарушава временно кръвообращението в засегнатите части и се нарушава локалният имунитет на лигавицата на дихателната система.

Така вирусите и бактериите по-лесно атакуват незащитената лигавица на носа, гърлото, трахеята. Затова адекватното обличане е важно, но прекомерното обличане е още по-лошо, потта е добър проводник на студа. Чиста настинка почти не съществува, трябва да има вируси (най-често), за да се разболее детето. Затова, когато децата отидат в планината на чист въздух, не се разболяват, дори и при минусови температури.

Затова и най-често боледуват посещаващите детски ясли и градини. Не защото са „настинали”, а поради контакта с много вируси в детския колектив. Там обаче не всички боледуват, макар да са поставени при еднакви условия. Закалените рядко ги ловят вируси, изнежените са постоянно болни.   

И колкото и странно да звучи, колкото повече „треперим” над децата, толкова по-често боледуват. Навличането с много дрехи е големият грях към децата ни. Те се изнежват и най-малкият полъх на вятъра ги разболява. Закалените деца не боледуват, тях не ги плаши нито лошото време, нито вирусите. Тяхната имунна система е работеща, защото е тренирана. И то не с чудодейни хапчета от аптеката, а с адекватно отглеждане (хранене и обличане) още от раждането. Най-лесното закаляване не е със сложни процедури, достатъчно е детето да е облечено нормално, а не претоплено.

Не пипайте носа и ръцете на бебето, за да разберете дали му е студено, те нормално са хладни (не ледено студени) поради несъвършеното кръвообращение в тази възраст.

Единственият начин да разберем дали на детето му е студено или топло е да се поставим на негово място. И така, представете си малкото бебе в количка с гюрук, слънцето е напекло количката и вътре е като в парник, детето е с топъл памперс, чорапогащник, панталонче, завивка...Или по-голямото дете, което крачи редом с вас, на една ваша крачка то прави три, тоест изразходва три пъти повече енергия, но е облечено много повече от вас. Как ли се чувстват горките?

И дали прекомерното навличане с дрехи понякога не граничи със садизъм? Не можем винаги на 100% да уцелим точното обличане. Но по-добре една идея по-леко облечено дете, отколкото претоплено, изпотено и болнаво. При променливо време най-добрият начин на обличане е на няколко ката, така че да се сваля горната дрешка при затопляне.

Имунната система се стимулира с леки дразнители. Оставяйте по малко бебето да порита голичко, когато сменяте памперса, оставете го да спи на открито през деня дори през зимата, излизайте всеки ден навън, независимо от времето. По-големите деца запишете на плуване или друг спорт, стимулирайте ги да играят на открито, а не да стоят пред мониторите.

Още теми от д-р Андреева:

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Край на мита за суперхраните

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Подгответе децата за зимата

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти