Мини болярски питки

Чуден вкус

Мини болярски питки
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:
1/2 ч.ч. олио
около 1 кг брашно
4 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 пакет суха мая (11 г)
400 мл. хладка вода
1/4 ч.л. сода, разбита в 2 с.л. кисело мляко
100 г меко краве масло

Начин на приготвяне:
Брашното се пресява и се прави кладенче. Вътре се сипват маята, олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата (единият жълтък се отделя за намазване).

Замесва се меко тесто, което  се разделя на 16 топки. Те престояват известно време да се отпусне глутенът (поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.

Всяка топка се разточва на кора с диаметър около 20 см. Намазва се с масло, завива се на руло, а след това и на охлювче. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 1 час или докато удвоят обема си.

Питките и декорацията се намазват с разбития жълтък и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти