Тънкости при приготвяне на спанак

Добре е да ги знаем

Тънкости при приготвяне на спанак
Снимка: Thinkstock
2.25 от общо 4 гласа

За да се запазят ценните минерални соли и витамини в спанака, при неговата обработка трябва да се спазват няколко правила.

Необходимо е да знаете, че стеблата и коренчетата също могат да се използват, защото имат голямо количество витамин С. От коренчетата на спанака обикновено се приготвя салата.

За да запазите хранителните качества на спанака, след измиване не трябва да го киснете във вода, защото тя ще абсорбира водоразтворимите полезни витамини и минерали, които в крайна сметка ще отидат в мивката.

Запарването на листния зеленчук трябва да се извършва без вода, а целите листа могат да се задушат в масло.

По този начин каротинът и витамин С се запазват и усвояват по-добре. Варенето трябва да става в плътно затворен съд. Максималното време за варене е 10 до 15 минути.

За най-здравословно приготвяне варете спанака на пара. Листата сложете върху кухненска решетка или пък в марлена торбичка.

Ако пасирате или начуквате спанака, "убивате" голяма част от съдържанието на витамин С. Това е така, защото този вид обработка нарушава целостта на клетките, а кислородът във въздуха в помещението унищожава субстанцията.

Специалистите препоръчват за най-добър начин на приготвяне да се използва задушаване на целите листа в мазнина. За целта се капва малко мазнина в тигана, слагат се листата от спанак, след което съдът се похлупва с капак.

Естествено най-ценен е суровият спанак. Той може да се прибави към салата или като сок, добавен към зеленчукови супи. Някои дори слагат ситно нарязан спанак към кайма за кюфтета.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти