Празнична погача с рози

Празнична погача с рози

Празнична погача с рози
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Погачите за празниците често са богато украсени - понякога с графични символи на важни неща като късмет, плодородие и овце, а понякога просто с красиви изпечени рози.

За днешния 8-и март тази техника за погача с рози е идеална.

Необходими продукти за 1 погача:

1,5 кг бяло брашно
1½ с. л. сол
30 г прясна мая
150 мл прясно мляко
2 яйца
500 мл вода
50 мл зехтин или олио
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Брашното и солта се пресяват заедно в голяма купа и в центъра се прави кладенче.

2. Маята се разтваря в млякото и заедно с водата и яйцата се изсипва в брашното. Обърква се средно меко към твърдо тесто, което се меси 9 – 12 мин., докато стане еластично.

3. Тестото се слага в намаслена купа, покрива се и се оставя да

4. Тестото се изважда от хладилника и се разделя на три части. За да бъде пластично тестото и да се поддава на оформяне, трябва да се оставя да почива 2 - 5 мин. след всяко премесване, за да се отпусне глутенът.

5. Една трета от втората част от тестото се оформя на фитил с дължина 60 см. Останалото тесто, след като почине 3 - 5 мин., се разточва върху добре намаслена повърхност на правоъгълник с размери 60х15 см. Правоъгълникът се срязва през 2 см по дългата страна, като единият край остава цял. Получените ленти се сплитат, като се подпъхват една след друга. Плетеницата внимателно се отлепва и се поставя върху фитила. Той се слага в тавата на разстояние 1 см от плитката, като се завива на кръг.

6. От останалото тесто се отделя една трета и се оформя на топка, която се поставя в центъра на тавата и се притиска, за да заеме останалото празно място.

7. Оставя се да втаса 30 мин. Намазва се със сместа от яйце и мляко и се пече във фурна, загрята на 200° С, около 45 мин., или докато добре се зачерви отдолу и отгоре. Охлажда се върху решетка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти