5 + 1 бързи рецепти за вечеря

За да не се чудите какво да сготвите

5 + 1 бързи рецепти за вечеря
Снимка: Thinkstock
3.64 от общо 14 гласа

Може би един от най-тормозещите въпроси е „какво да направя за вечеря“. След дълъг работен ден много често не ни се занимава с творене на кулинарни шедьоври и ни се иска набързо да направим нещо, да хапнем и да се отдадем на релакс.

Решихме да ви дадем няколко идеи за истински лесни и бързи за изпълнение рецепти. За целта се замислихме самите ние какво лесно и бързо правим за вечеря, допитахме се и до останалите ни колеги (включително и до мъжете в компанията ни) и съставихме съвсем кратък списък с едни от най-елементарните, но за сметка на това истински вкусни блюда.

Със сигурност няма да ви изненадаме, но не пречи да си преговорим няколко бързи за изпълнение рецепти.

Понякога в най-простичките неща се крият страхотни и вдъхновяващи идеи smiley 

И така, ето една примерна селекция на 5 + 1 бързи, лесни и вкусни гозби

Червена леща
Защо точно червена – защото се сварява за по-малко от пет минути, отделно на това е изключително вкусна и полезна. Първо може да задушите в мазнина (масло, зехтин или друго по ваш избор) наситнен лук (пресен или стар) или пък праз. Бъркате постоянно, за да не загори, след което прибавяте домати на кубчета или доматено пюре (ако нямате, можете и да го пропуснете), вода, лещата (не повече от половин пакет) и подправки по ваш вкус (например малко самардала, сминдух и лют червен пипер). Колко вода ще сложите зависи от това колко гъсто или не искате да се получи. Няма нужда от повече от пет минути на котлона, опитайте, за да проверите как е на вкус и ако всичко е точно, поднесете с препечени филийки.

Кренвирши с кашкавал + салатка
4 кренвирша се разрязват по дължина, но не до края, просто се цепват. В цепнатината се нареждат парченца кашкавал и се запичат във фурна или парти-грил. Докато се пекат, се прави свежа салата от моркови, цвекло и зеле, например. За пиене - айрян smiley

Спагети с доматен сос и сирене
Имате нужда от половин пакет спагети, 4-5 скилидки чесън, изсушен босилек за разкош, зехтин, сирене по избор, маслини. Спагетите се сваряват, а отделно в тиганче се загрява зехтинът. Към него се прибавят скилидките чесън разполовени, заедно с босилека, за да се придаде аромат на мазнината.

Добавят се домати (консервирани или пресни), задушават се докато омекнат 10-15 мин. Добавя се сол, както и една малка лъжичка захар. И така, сосът е готов, силно ароматен, прибавяте сварените спагети към него и за 5 мин. на много слаб огън. След това поръсвате със сирене и парчета маслини и сервирате в подходящ съд. Чаша или две вино пасват чудесно на това блюдо.

Омлет с картофи
2 големи картофа се сваряват, след което се настъргват на едро ренде. Допълнително се настъргват се около 100-150 грама сирене, добавят се 3 яйца, чубрица, пресен магданоз, пресен лук (ако има) сол и черен пипер и всичко това се разбърква. Тиган се намазва с масло или олио и в него се изсипва сместа. След като се запържи хубаво от едната страна и се оформи коричка, се обръща и се пържи до готовност.

Хапки

Пълнозърнести филийките се намазват с топено сирене; отгоре се подреждат парченца пушена сьомга и тънки резенчета авокадо. Напръсква се обилно с лимонов сок, поръсва се с прясно смлян черен пипер. Филийките се режат на квадратчета (хапки) и се слагат стръкчета копър за красота. Към тези хапки чудесно пасва аперитив от добре охладена водка и "всичко е благодат", както казва Камен Донев.

Мъфин в чаша
За десерт оставихме възможно най-лесната рецепта, която колкото странно да звучи, трябва да я тествате, за да се убедите, че се получава чудесно.
Нужни са ви (пропорциите са приблизително 1:1, но действайте повече по вътрешен усет и преценка) брашно, какао, захар, мляко и масло. Те се смесват в обикновена чаена чаша, разбъркват се добре и се слагат в микровълновата на  2-3 минути. Щом се напукат отгоре, значи са готови. Малко по-подробна и сходна рецепта за десерт в чаша можете да намерите ТУК!

Очаквайте скоро нова порция лесни и бързи идеи за вкусни гозби!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти