4 + 1 рецепти с ориз

Лесни, вкусни, идеални за вечеря и десерт

4 + 1 рецепти с ориз
Снимка: Thinsktock
3 от общо 2 гласа

Оризът е вкусен, лесен за готвене и засищащ. Затова ви предлагаме шест страхотни рецепти, базирани именно на ориз.

Ориз с кориандър – Постен, ароматен, със свеж вкус
 

Необходими продукти:
1 ч. ч. дългозърнест ориз
1 скилидка чесън
сокът от 1 лайм
4 с. л. зехтин
1 връзка пресен кориандър
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
В касерола се сипва оризът и се налива 1 1/2 ч. ч. вода. Овкусява се със сол и се кипва. Оставя се да се готви на слаб огън, покрит с капак. В блендер се слагат чесънът, кориандърът, сокът от лайм, зехтинът и 2 с. л. вода. Пюрира се. Пюрето се добавя към ориза, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква. Оформя се в чинии с помощта на ринг.

Пълнено пиле с ориз – ястие, което винаги е добре дошло на трапезата

Необходими продукти:
1 пиле
150 г бисерен ориз
80 г краве масло
2 стръка праз лук
150 г маслини каламата
250 мл бяло вино
1 с. л. горчица
2 ч. л. риган
1 скилидка чесън
1 кг моркови
сол и черен пипер на вкус
клечки за зъби или бамбукови шишчета

Начин на приготвяне:
Празът се реже на шайби, слага се в тиган с 40 г масло и 100 мл вода и се готви под капак, докато омекне. Маслините се почистват от костилките, наситняват се и се прибавят към праза заедно с 1 ч. л. риган. Добавя се измитият ориз и се готви, докато стане стъклен. Налива се виното и се оставя на котлона, докато оризът абсорбира течността. Ако има нужда, се сипва вода. Подправя със сол и черен пипер. Смесват се 20 г масло, 1 ч. л. риган, горчица и стрита скилидка чесън и пилето се намазва между кожата и гърдите, а също и отвън. Пилето се пълни с ориза, защипва се с клечки за зъби или бамбукови шишчета. Овкусява се със сол и черен пипер и се слага в тава. Морковите се режат на едро и се нареждат в тавата около пилето. Добавя се останалото масло и се подправя със сол и черен пипер. Пилето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час и 15 минути, като периодично се полива със соса, който се отделя при печенето. Пилето се поднася с ориза и морковите, полива се със соса от печенето.

Боб с ориз по кубински

Необходими продукти:
3 консерви червен боб (от по 400 г)
2 ч. ч. дългозърнест ориз
4 големи глави лук
8 пресни зелени чушки
4 скилидки чесън
2 с. л. доматено пюре
4 1/2 ч. ч. пилешки бульон
3 с. л. ябълков оцет
1/4 ч. ч. зехтин
3 ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган
1 дафинов лист
1/2 ч. л. черен пипер
2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:
Бобът се отцежда от течността в консервите. Оризът се измива със студена вода няколко пъти. Лукът и чушките се нарязват наситно и се сотират в загрятия зехтин, докато омекнат. Добавя се наситненият чесън и се сотира още 1-2 минути.Добавят се боба, доматеното пюре, солта, черния пипер, ригана, кимиона, дафиновият лист и оцета. Готви се 5 минути.Добавят се ориза и пилешкия бульон.Похлупва се и се оставя да се готви на слаб огън 20–30 минути,  до сготвянето на ориза. Преди това се отстранява дафиновият лист.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Необходими продукти:
4 червени чушки
100 г бисерен ориз
200 г кайма
1 морков
1 малка глава лук
1/4 връзка копър
1/4 връзка магданоз
1 щипка кимион
2 скилидки чесън
2 с. л. олио
зехтин за поливане
сол и черен пипер на вкус

за соса:
1 лимон
1 с. л. брашно
1 с. л. олио
1/4 ч. л. пушен червен пипер
200 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се наситняват, а морковът се настъргва.Зеленчуците се запържват в олиото, добавя се каймата и се бърка, докато се получат трохи.Сипва се измитият ориз и се готви, докато оризът стане стъклен.Налива се малко вода и щом се абсорбира, се дърпа от котлона. Прибавят се наситнените магданоз и копър, овкусява се със сол, черен пипер и кимион и се разбърква. Чушките се пълнят със сместа. Подреждат се в тава и се налива около 1 пръст вода. Покриват се с капак или алуминиево фолио и се пекат 40 минути на 180 градуса, а след това се допичат без фолио за още 20 минути. Сосът се приготвя като брашното се запържва в олиото. Налива се бульонът. Добавят се сокът от лимона. Слага се пушеният пипер и се овкусява със сол и черен пипер. Чушките се сервират със соса.

И нещо за десерт – оризови бисквити с кокос

Необходими продукти:
2 ч. ч. оризово брашно
1/3 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. кокосови стърготини
2 с. л. сусам
1 1/2 ч. ч. вода

Начин на приготвяне:
Сусамът се запича на сух тиган, дърпа се от огъня и се оставя да се охлади. В тенджера се кипва водата.Оризовото брашно се сипва в купа, налива се водата и се бърка с лъжица. Замесва се меко тесто, за да се оформя лесно.От тестото се правят топки с големината на орех, които се притискат, за да станат плоски.Бисквитите се варят по няколко наведнъж в кипналата вода. Стават готови за около 15 минути. Изваждат се в чиния върху кухненска хартия, за да се отцедят от водата.Сусамът се смесва със захарта и кокосовите стърготини.Топчетата се овалват в кокосовата смес. Оставят се да се охладят напълно в друга чиния.

Вижте още рецепти от "Бон Апети" в официалния профил на предаването във Vbox7 ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти