Шоколадов фонтан

Сладко изкушение

Шоколадов фонтан
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Време е да поглезите себе си и любимите си хора с неустоимата хармония на шоколада и малините. Впрегнете сладкарските си умения и поднесете на близките си този изящен десерт. И в никакъв случай не пренебрегвайте и себе си!

Необходими продукти за 8 порции

за блата:

125 г меко масло
130 г кафява или пудра захар
1 яйце
90 г / ⅔ ч. ч. брашно
30 г какао
½ ч. л. бакпулвер
180 мл прясно мляко

за ганаша:

200 мл сметана
3 с. л. захар, ако сметаната не е подсладена
200 г тъмен шоколад над 60%
2 ч. л. бърбън или скоч уиски

за малините:

1 ч. ч. пресни или замразени малини
4 с. л. захар
2 с.л. вода

за корите:

3 фини кори за баница
2 с. л. разтопено масло
3 с. л. пудра захар
200 мл подсладена сметана, по желание, и няколко малини за гарниране

Начин на приготвяне

1.Блатът се приготвя, като маслото се разбива на пяна със захарта. Прибавя се яйцето. Брашното, какаото и бакпулверът се пресяват заедно и се прибавят към маслената смес. Постепенно се налива млякото. Тестото се слага във форма с диаметър около 24 см. Пече се в загрята фурна на 180°С 25 мин., докато клечка забодена в средата излезе суха. Оставя се да постои 5 мин. във формата и се изважда, за да изстине. Ако шоколадовият фонтан няма да се сервира във вид на торта (виж идеята), се нарязва на кръгове или други формички.

2.Ганашът се приготвя, като сметаната и захарта се слагат да заврат. Шоколадът се начупва на парченца и се прибавя при непрекъснато разбъркване към сметаната, докато се разтопи напълно. Прибавя се и бърбънът. Ганашът се охлажда и се слага в хладилник, за да се втвърди.

3.Ако малините са пресни, не се обработват, но ако са замразени, водата се слага да заври със захарта и се изчаква около 4 мин., за да се сгъсти сиропът. Замразените малини се слагат във врящия сироп, разбъркват се и се свалят от огъня. Прецеждат се от сока. Сокът се слага да се досгъсти на силен огън при непрекъснато разбъркване.

4.Всяка от корите се намазва с помощта на четка с масло и се поръсва с пудра захар. Слагат се една върху друга и се нарязват на триъгълници. Триъгълниците се пекат върху хартия за печене в загрята фурна до 200°С, докато се карамелизират.

5.Шоколадовият фонтан се сервира, като в чиния се слага кръгче от блата, отгоре се шприцова ганаша и се покрива с малини. Отстрани се закрепят триъгълниците с помощта на ганаш или разбита сметана и малини. Доукрасява се с настърган шоколад или шоколадова дантела и малинов сироп.

6.Шоколадовата дантела се получава, като темпериран шоколад се шприцова с помощта на корнет от хартия за печене върху малка кълбовидна форма, например топка, увита с полиетиленова торбичка или фолио. Когато шоколадът стегне добре, фолиото се отстранява внимателно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти