Ароматно желе от дюли

По-нетипичен десерт

Дюли
Снимка: Thinkstock
0 от общо 0 гласа
Необходими продукти

Високото съдържание на пектин позволява дюлите да се желират, без да има нужда от допълнителни съставки като желатин или агар агар.

Необходими продукти за 8 порции:

8 средни дюли
2 с. л. оцет
1,250 кг захар
2 с. л. сок от лимон
1 с. л. розова вода
100 г шамфъстък за гарниране
силиконови формички

Начин на приготвяне:

1. Дюлите се нарязват на парчета и се слагат в купа с вода с 2 с. л. оцет, за да не потъмнеят. Семките и твърдите части около тях се отстраняват, слагат се в парче марля и се завързват. Парчетата дюли се настъргват на едро ренде.

2. Настърганите дюли и семената се слагат в съд, покриват се с 1 л. вода и ½ ч. ч. от захарта и се слагат да заврат. Огънят се намалява, затварят се с капак и се варят на бавен огън, като се разбъркват от време на време, около 1 час или докато много добре омекнат. Семките се изстискват добре, а дюлите се пасират заедно с течността.

3. Смесват се с останалата захар и лимоновия сок и се варят на бавен огън 1 час, като се разбъркват с дървена бъркалка от време на време в началото и непрекъснато към края на варенето. Трябва да се получи много гъста паста с червеникав цвят. Добавя се розовата вода и отново се разбърква.

4. Желето се сипва в тавичка или в силиконови формички, намазани с мазнина, и се оставят на стайна температура за 1 нощ, за да се стегнат. Изваждат се от формите и се овалват в смления шамфъстък.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти