За дома с любов

За дома с любов
Снимка: Личен архив

Мария Николова

В разгара на пролетта, освен за любов и емоции към наближаващото лято, нeминуемо мислите ни насочват и към обновление на цветовете – на ежедневието, съзнанието и дома.

Не е лъжа, че пролетта е най-предпочитаният сезон за ремонт, освежаване и промяна на нашата малка крепост, която обитаваме и в която изпитваме удоволствието, наречено уют.

Именно по тази тема, решихме да се срещнем с един професионален интериорен дизайнер, който да ни разкаже своите виждания за дома и за човека.

Мила Баларева е интериорен дизайнер от над 10 години. Дипломирала се е в направлението “Артистичен дизайн”, учила е и “Графичен дизайн”. След кратки колебания и няколко стажантски програми, Мила открива страстта си към интериора и неговото най-подходящо, практично и красиво подновяване.

Категорична е, че работата ѝ е нещо повече от професия -  тя е хоби, любов.

Ето и какво още ни сподели Мила за актуалните цветове и тенденции в интериорния дизайн, за клиентите си, както и за това, възможно ли е средностатистическият българин да си позволи услугите на подобен професионалист:

Мария Николова: В какво точно се изразява професията ви? Как обикновено протича един ваш работен ден?

Мила Баларева: Всеки ден протича различно. Много е важно да се събудя с вдъхновение. Има периоди, когато то липсва,  както се случва с всеки, чиято професия е по-артистична, но това е рядкост. Когато имам много идеи, се случва да работя до сутринта на следващия ден.

М. Н: Колко време отнема направата на един проект за интериорен дизайн?

М. Б: Различно. Може да отнеме 1-2 месеца, а може и половин година. Времето, за което се прави един проект, изключително много зависи от това клиентът да е наясно какво иска. Ако е по-решителен и категоричен в намеренията си, не отнема много време.

М. Н: С какво се съобразявате при разработването на един проект за интериорен дизайн?

М. Б: Най-важните неща са бюджетът и вкусът на клиента. Старая се максимално да погледна проекта през неговите очи, защото е много лесно да наложа вкуса си, но все пак това жилище няма да бъде обитавано от мен самата. Старая се да насоча клиента си в правилната насока, ако видя, че нещата, които му допадат, не са подходящи за интериора или не си подхождат като цветове или материали, но никога не налагам мнението си.

М. Н: Какви са повечето ви клиенти – верни на традиционния дизайн или са склонни да експериментират?

М. Б: Имала съм всякакви клиенти, но думата, която ги обединява, е уют.

М. Н: Отказвали ли сте проект за дизайн на клиенти, с които не можете да постигнете консенсус по предстоящата ви съвместна работа?

М. Б: Не, рядко не постигам консенсус с клиентите си. Както казах по-горе, не се стремя да наложа мнението си, но явно имам някакъв подход, защото досега клиентите ми са се доверявали изцяло на предложенията ми.

М. Н: Разкажете ни по-подробно за актуалните тенденции в интериорния дизайн – при цветовете, формите, разположението на мебелите и обзавеждането на един апартамент или къща?

М. Б: Тюркоазеното и като цяло синьото в различните му нюанси. Може смело да се използва като акценти в интериор с неутрални тонове.

Бежово, което от години е на мода. С  този цвят няма да сбъркате, а и е лесен за комбинация с другите цветове.

Сивото във всичките му нюанси. Светло сивото е перфектна основа за интериор, в който са съчетани различни стилове.

Цитати, букви и като цяло текстове в интериора са актуални при декорациите.

Флоралните мотиви в тапетите и текстила.

Светлото дърво присъства в дървени ламперии, врати, подове и различни декоративни елементи, с които могат да се подчертаят и стоплят интериори, в които са заложени по-студени цветове.

По отношение на мебелите в интериора, се преплитат, както изчистени линии, така и мебели с по-необичайни, по-футуристични и разчупени форми. Няма някакви ограничения в комбинирането на различни стилове, стига да са направени с вкус и мярка.

М. Н: Какви съвети бихте могли да дадете на хората, които са се заели със задачата сами да обзаведат и декорират жилището си?

М. Б: Първо бих ги посъветвала, ако имат възможност да се доверят на услугите на специалист, защото биха си спестили време и средства, но все пак, ако нямат тази възможност, е добре да поразгледат в интернет и списанията, да видят какво е подходящо спрямо размерите на тяхното жилище, да сравнят с разни готови проекти.

М. Н: Какви са вашите лични предпочитания в интериорния дизайн?

М. Б: Най-важното за мен е клиентът ми да се чувства уютно в жилището си. Не следвам модни тенденции, предпочитам да ги създавам.

М. Н: Стараете ли се да спазвате принципа "Какъвто е домът, такъв е и човекът" и смятате ли, че тази мисъл е вярна?

М. Б: Да, много е важно, когато клиентът влезе във вече готовото си и реализирано жилище, да каже: "Да, точно така си го представях, това е моят дом."

М. Н: Може ли средностатистическият българин да си позволи услугите на интериорен дизайнер?

М. Б: Все по-често клиенти са точно такива хора. Интериорният дизайн вече не е услуга, която могат да си позволят само богатите хора. За мен е предизвикателство и доста интересна задача например, да обзаведа маломерен апартамент с всичко необходимо за едно стандартно по размери жилище.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти