Защо празнуваме на 8 март

Защо празнуваме на 8 март
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

Две години по-късно, в същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Най-известният протест на жени е през 1908 г., когато организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал.

С годините политическата окраска на празника постепенно отпада и денят се празнува в много страни като ден на жената и майката.

Макар и след 100 години, равноправието на жените с мъжете все още е повече мит, отколкото реалност и в много от развитите страни все още жените получават по-ниска заплата от мъжете за същата работа

Така че, наред с празничните букети и излизане с приятелки, да помислим и затова, че равноправието не трябва да е само на думи и че трява да изискваме равно третиране с мъжете.

Това включва и нулва толерантност към сексистки подмятания като „остави я, сигурно е в цикъл“ и „миенето на чинии е женска работа“ и интерпретирането на едно и също поведение по различен начин, когато е дело на мъж или жена.

Например, ако един мъж работи до късно, е амбициозен, но ако една жена остава до късно в офиса, е „кариеристка“ и „лоша майка“.

Ако един мъж се държи строго с останалите, има авторитет. Ако една жена е строга, веднага се определя като „кучка“.

Примерите могат да продължат до безкрайност и ще се върнем на тях когато празникът отмине.

Защото уважението към жените не трябва да е само в един ден от годината.

Още по темата: 

Празник на майката или на трудовата жена?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти