Тържествени чествания на 3 март в цяла България

Тържествени чествания на 3 март в цяла България
Снимка: БГНЕС/Петко Налбантов

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествената програма в София, с която ще бъде отбелязан Националният празник Трети март.

От 11.00 часа на 3 март държавният глава ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата по случай 137 години от Освобождението на България, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, народни представители, министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще участват също в официалното честване на Националния празник на България.

По повод националния ни празник Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи Благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Началото на молебена е от 10,00 ч.

По повод Националния празник в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на караула пред сградата на Президентството.

От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената проверка-заря. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

Тържествената проверка, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България, е с начало 18.50 часа.

В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 22 320 - Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, Знаме на Стилияна Параскевова, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти Шипченски полк, Знаме на 15-ти Ломски полк, Знаме на 13-ти Рилски полк, Знаме на 24-ти Черноморски полк, Знаме на 30-ти Шейновски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде бригаден генерал Боян Ставрев, командир на Националната гвардейска част. Бригаден генерал Боян Ставрев е завършил ВНВУ "Васил Левски" през 1980 г., през 1989 г. се дипломира като магистър по военно дело във факултет "Командно-щабен" на Военна академия "Г. С. Раковски", а през 2006 г. завършва висш щабен курс "Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили"във Военна академия "Г. С. Раковски". По време на своята служба в Българската армия е преминал през всички командни длъжности от командир на взвод до командир на батальон.

От 2002 г. е заместник-командир на Националната гвардейска част,от 1 юни 2008 г. е командир на Националната гвардейска част. Носител е на множество награди, сред които от министъра на отбраната награден знак "За вярна служба под знамената" - І и ІІ степен и награден знак за принос към МО и кортик и плакет от Президента на Република България.

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния ни празник в цялата страна.

За шеста поредна година Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи Деня на Освобождението на България – 3 март, с Ден на отворени врати и специална изложба "Трети март – три войни – три съдби", която посетителите ще могат да разгледат не само безплатно, но и единствено в този ден. По повод празника НВИМ обявява свободен достъп и до своята постоянна хронологична и външна експозиция.

От 19.30 часа в Централния военен клуб в София ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

Също така от 11.45 часа, пред Паметника на българския опълченец Столична община, Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски" и Фондация "Героите на България" организират тържествено честване на Националния празник на Република България.

Водещ на събитието ще бъде актьорът Пламен Манасиев. В програмата ще участват вокален ансамбъл "България" с диригент акад. Валентин Бобевски, вокална формация "Акваделия" с ръководител проф. Диляна Мичева, певицата Джина Иванова и Александра Борисова – ученичка във втори клас на Националния учебен комплекс по култура.

Слова ще произнесат проф. Пламен Митев, декан на Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" и Любомир Коларов, председател на Фондация "Героите на България".

По случай Националния празник на България ще бъде осигурен безплатен достъп до общинските музеи и галерии. Софийската градска художествена галерия, галерия-музей "Дечко Узунов", музеят под базиликата "Св.София", парк музей "Врана" и столичният зоопарк ще отворят врати безплатно за гражданите и гости на столицата.

На 3 март Община Стара Загора организира шествие под надслов "За свободата… Да развеем българското знаме!". Шествието ще бъде водено от 300-метрово знаме, което ще измине маршрута от центъра на града до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Колоната, водена от трибагреника и конницата на прабългарската школа "Багатур", ще измине над 3 км до заветния хълм. Шествието ще тръгне от площада пред Общината веднага след официалната церемония по издигане на националния флаг в 10.00 ч.

Близо 300 военнослужещи от Тунджанската бригада ще "пренесат" българското знаме до мястото, където през лятото на 1877 г. Самарското знаме и българското опълчение получават бойното си кръщение, в ожесточена битка за Стара Загора и свободата на Отечеството. В шествието ще се включи цялата общественост на Стара Загора.

Тържествата по случай Националния празник на Република България на 3 март започват в Казанлък от 9.00 часа на пл. "Севтополис". Там ще бъде отслужен тържествен водосвет за благоденствието на българския народ и ще се състои ритуал по издигане на националното знаме. Честванията на връх Шипка започват в 11.30 часа. На площада под върха ще се състои тържественото отбелязване на 137-та годишнина от Освобождението на България от османско робство с произнасяне на слова и концертна програма, след което на Паметника на Свободата ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на България.

От 18.00 часа в Художествената галерия в Казанлък ще бъде представена изложба под наслов "Свободна България", от непоказвани досега литографии, посветени на Руско-турската освободителна война.

В чест на днешния празник участничките в "Девойка Кюстендилска пролет-2015" ще раздадат над 1000 знамена на площад "Велбъжд" от 11.00 часа на гражданите и гостите на Община Кюстендил.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти