Тодоровден е днес

На трапезата днес трябва да има орехи, жито и ябълки
Снимка: Thinkstock

Тодоровден е православен църковен празник, за който няма фиксирана дата от календара, а се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост. Тази година Тодоровден е в последния ден от най-малкия месец, а именно 28 февруари.

Църквата днес възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, християнски светец-воин, загинал като великомъченик през III в.

Светецът бил римски войник в императорския полк, когато император Юлиан Отстъпник провел целенасочена кампания срещу християните, принуждавайки ги да извършват езически жертвоприношения.

Самият император бил застъпник на езичеството и затова идеята му била да провокира християните в началото на строгия им пост, като принудил градоначалника да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара.

Воинът християнин обаче успял своевременно да предупреди патриарха, който заедно с другите вярващи не купували храна от пазара през тази седмица и се хранили само с варено жито (коливо). Християните били спасени и изпълнили правилно строгия си пост, а императорът посрамен.

Светецът отказал да пренесе и жертва по езическия обичай, въпреки заповедта на военачалника. След като му дали няколко дни отсрочка, за да размисли, той не само не склонил да измени на вярата си и да спаси живота си, но и подпалил езически храм. Хвърлен в тъмница без храна и вода, Теодор устоял на несгодите заради силната си вяра. След като му дали последен шанс да се спаси и да извърши жертвоприношението, воинът отново отказал и бил осъден на смърт чрез изгаряне. Теодор приел съдбата си, прекръстил се и сам се качил на кладата, където издъхнал като християнски мъченик.

В народните обичаи Тодоровден се свързва с конските кушии (надбягване с коне), оттам идва и наименованието Конски Великден. С изгрева мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с пискюли и цветя и ги водят на водопой. След това идва ред на кушията. Победителят получава кърпа или риза, а конят му нова юзда. Жребецът и неговият стопанин после обикалят домовете.

Жените месят обредни хлябове и ги раздават, като част от тях се дава и на конете.

На трапезата присъства варено жито, пита с мая, “тудоровска леща”, супа с гъби, нахут, ябълки, орехи.

На днешния ден празнуват всички с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тошо, Тошка, Божидар, Божидара, Божана, Божо, Дара, Дарина, Дарко, Дора, Доротея, Юлиян, Юлияна. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти