"Животът ни е като пилешка супа и чийзкейк с горски плодове"

Лора и Стоян
Снимка: NovaTV

Лилия Огнянова

Двамата симпатяги от "Бон Апети" се завърнаха в ефира на Нова. Специално за Edna.bg си припомниха първите опити в кухнята, първите кулинарни поражения и какво е за тях любовта към храната.

Разкажете ни кога се зароди любовта ви към готвенето?
Лора: В моето семейство храната е на голяма почит. Дядо ми е бил готвач, майка ми е страхотен кулинар и много експериментира в кухнята, брат ми е професионален готвач и има собствен ресторант, а баща ми е дегустаторът smiley. Още от малка имам отношение към готвенето и сега това отношение се е превърнало в една голяма любов.

Стоян: Не мога да кажа кога се е зародила. Човек или я носи в себе си или не. Може би е семейна черта. В моето семейство обичаме вкусната храна, а за да имаш любов към готвенето, трябва и да похапваш с удоволствие. Още преди да стана професионален готвач обичах да прекарвам време в кухнята.

Имате ли някоя трагично-комична случка в кухнята – да запалите нещо, да объркате подправките и т.н.?
Лора: Като всеки готвач и аз съм имала инциденти в кухнята – изгаряния, рани, но не и нещо впечатляващо или комично, за което да се сетя.

Стоян: С усмивка винаги си спомням първия ми опит да приготвя нещо. Бях в първи клас и исках да си направя пуканки, защото много ги обичам. Сложих зърната царевица в тава и я мушнах във фурната. Включих на макс и след 10–15 минути стана страшно. Димна завеса. Помислих си, че ще запаля апартамента. Но последствията всъщност не бяха толкова тежки. Само тавата отиде в кофата за боклук и пребоядисахме апартамента.

Какво прави един човек добър готвач – опита, желанието, четенето на готварски книги?
Лора: На първо място е желанието да готвиш. И то да готвиш за другите хора, за близките и за приятелите си. Гледам на готвенето като на социален акт, вкусната храна сближава хората и създава спомени, за мен поне е така. Четенето на готварски книги и гледането на кулинарни предавания биха помогнали, но ако човек няма желание да готви, нещата няма как да станат. А когато човек има желание, започва да научава нови неща, да се интересува, да трупа опит. Всичко започва с желанието, но така е не само в кулинарията.

Стоян: Желанието наистина е на първо място. След това идва подготовката, четенето и ученето и чак накрая опитът.

Имате ли си любима рецепта или кухня (средиземноморска, българска, тайландска и т.н.)? Коя е тя?
Лора: По скоро имам любими продукти и това са сезонните продукти. Сега например в главата ми се въртят само рецепти с розови домати, печени чушки, млечна царевица, боровинки. От доматите и чушките последно си направих мой модел миш-маш в кори – нещо като баница, но с плънка "миш-маш", а от боровинките – студена плодова супа.

Стоян: Нямам любимо ястие, но често си приготвям свински ребърца. Не мога без българската кухня, с която сме отраснали. Харесвам латиноамериканската – заради пикантния вкус и месото, азиатската – заради чудесната комбинация от сладко, солено, кисело и пикантно с екзотични подправки. А кой не харесва пицата или пастата от италианската кухня? Френската – със сложния ѝ вкус и многото масло. Гръцката – с изобилието от зехтин и морски дарове. Харесвам и турската, и индийската и още много други.

Какво можем да приготвим лесно и бързо за вечеря вечер, като се приберем изморени от работа?
Лора: Фритата – дебел омлет, който се пече във фурна, а не се прави на котлон. Трябват ви само няколко яйца, някакви сезонни зеленчуци и каквото намерите в хладилника – сирена, колбаси… Стоян нарича такива ястия „обери хладилник“. Представете си например фритата с печени червени чушки, краве сирене и магданоз, поднесена с богата салата от розови домати – това е една страхотна вечеря, направена за 20 минути.

Стоян: Най-бързо филе от риба или пиле, овкусено с любими подправки, запържено в тиган с капка зехтин и поднесено със салата от сезонни зеленчуци.

Като се приберете у дома след снимки на „Бон апети“ имате ли желание още да готвите?
Лора: Желание за готвене имам, но желание за ядене не! Цял ден опитваме различна храна и когато се прибера, много често не вечерям или хапвам плодове – смокини и боровинки през този сезон.

Стоян: Зависи кога сме се прибрали, но желание не ми липсва.

Закуска в леглото – да/не и от кого поднесена?
Лора: Не ми допада да закусвам в леглото. През зимата ми харесва да се излежавам до късно в леглото (макар че рядко ми се случва) и какво по-хубаво от това да са ти направили закуска (усмихва се). Преди време с една приятелка бяхме на гости на наш близък приятел в Лондон и той за добре дошли ни направи палачинки, толкова много се зарадвахме. Изядохме всичкооо!

Стоян: Защо не? Стига да ми я поднесе любимият човек.

Наистина ли любовта на мъжа минава през стомаха smiley
Лора: Забелязвам една нова тенденция, че младите мъже готвят повече за половинките си, така че поговорката трябва да се промени на "любовта на жената минава през стомаха". Не звучи никак зле, нали?

Стоян: Тук нищо не мога да кажа. Само знам, че обичам да похапвам. Но не е задължително жената до мен да е най-добрият готвач.

Няма как да не ви попитаме – двамата извън екрана двойка ли сте?
И двамата: Не, не сме двойка (усмихват се)

Какви са хобитата ви извън кухнята? Как обичате да прекарвате свободното си време?
Лора: Много обичам планината – там зареждам батериите. Запалих се по скалното катерене, лятото ходя на палатка, карам колело, харесва ми да снимам природата и да пробвам регионални специалитети, когато съм извън София. Дори когато съм извън кухнята, не преставам да си мисля за храна...

Стоян: Обичам да спортувам. Играя футбол с приятели 2–3 пъти седмично. Зимата карам сноуборд. Пътувам при всеки възможен случай. И за риба много обичам да ходя, но нещо не ми остава много време напоследък. Обичам и да излизам с приятели.

Ако животът ви бе ястие, то щеше да е....?
Лора: Труден въпрос. Пилешка супа – можеш да я хапваш навсякъде по света, може да е както люта, така и кисела, с малко или много подправки, да е със или без застройка, да е вкусна или да е пълен провал. Има добре познат вкус, но ако си смел, винаги можеш да я преобразиш, както пожелаеш – всичко зависи от теб.

Стоян: Чийзкейк с глазура от горски плодове. Твърда и хрупкава основа. Плътен, маслен крем с щипка сол. Горски плодове с хубав аромат, но с кисела жилка. Добър баланс от различни текстури, комбинация от сладко, солено и кисело.

Какъв би бил призивът/съветът ви към всички, които обичат да готвят?
Лора: Да не спират да готвят и експериментират, да обичат това, което правят. И ако имат възможност, да готвят със сезонни и пресни продукти. И да не забравят, че кулинарията е най-великото изкуство на света.

Стоян: Не спирайте да експериментирате. Излезте от рамката и пробвайте нови неща.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти