Защо мъжете не харесват жените на приятелите си

Защо мъжете не харесват жените на приятелите си
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Знаейки колко често се случва мъжете да злоупотребяват с приятелството си, преминавайки неписаното мъжко правило да не предприемат каквито и да е похотливи действия към половинката на свой приятел, правя следното уточнение: тук не става въпрос за нехаресването на жените като сексуални обекти, а за ненавиждането им като личности.

Това разграничение е важно, защото при мъжете тези две неща съществуват като две изцяло независими опорни точки за възприемане и анализиране на жената като обект.

След като уточних тази важна подробност, трябва да ви съобщя и новината, че приятелите на мъжа ви не ви харесват. Ама изобщо. За тях най-добре би било вие въобще да не съществувате.

Въпросът обаче е защо в крайна сметка се получава така. Та нали винаги се държите изключително любезно с неговите приятели? Винаги сте прекарвали чудесно времето, споделено в обща компания с тях.

Винаги сте ги посрещали като свои близки в дома си и нито за момент не сте си позволявали да изречете лоша дума, с която мислите, че бихте ги обидили.

Вероятно се питате как въпреки неимоверните ви усилия за балансиране и поддържане на добрия тон, често зад гърба ви коментарите са от рода на “кобра”, “чума”, “оная, дето му е стъпила на врата”, “къде пък я намери тая”, както и любимото ми “заради жена и той се превърна в жена”, казано тук в цензурирания си вариант.

Виновникът за това е само един – мъжът до вас. Вашият любим, който постоянно ви уверява, че сте най-прекрасният човек, който е срещал някога. Вашият спътник в живота, уверено заявяващ, че би преминал и през Ада заради вас.

Да, това е човекът, който ви е създал този негативен образ пред приятелите си и старателно се грижи той да доминира над личността, която искате да бъдете в техните очи.

Но как въобще е възможно?

Мъжете правят всичко това несъзнателно и, разбира се, заради себе си.

Представете си, например, ситуацията, в която приятелите на мъжа ви го канят да излезе с тях на бира, да поиграят заедно футбол, да отидат на риболов или каквато и да е друга мъжка дейност. На мъжа ви обаче в този момент не му е нито до бира, нито до футбол, риболов или каквото и да е подобно. Той иска просто да си стои у дома и да се занимава с нещо друго. Но! Това обаче не минава за оправдание пред приятелите му. Ако им откаже поради подобна причина, автоматично той признава, че не е мъж и предпочита да прави немъжки работи. Още по-плашеща за него е мисълта, че по този начин ще предаде глутницата си, което може да доведе до публичното му назидание и изключване.

Може и да ви се струва нелогично, но така разсъждават мъжете.

За да си спестят глупавите обяснения и евентуалните последващи ги неудобства, мъжете в такива ситуации хвърлят именно вас на вълците с думите “С удоволствие, но жена ми е направила друг план и трябва да ѝ угодя. Знаеш как е...”.  Тази фраза е една от най-често използваните от мъжете.

След подобно изказване, приятелите на мъжа ви не само проявяват разбиране към него, но и искрено съжаление. Съжалени за това, че сте се появила в живота му и сте му стъпила на врата. Автоматично ставате обект на подигравки, защото с този ваш план разваляте купона на всички. А който отнема възможността за забавление на мъжете, губи тяхното благоразположение.

Така е било, така е и ще бъде.

Просто се примирете, че жените винаги ще сте лошите в очите на приятелите на мъжа ви. Той е причината за това.

Несъзнателно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти