За всичко е виновна майката

За всичко е виновна майката
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Забелязали ли сте, че най-ярките черти от характера, които са присъщи на мъжете, доста често изваждат жените от равновесие? Като например това, че мъжете трябва винаги да са прави, да става това, което те кажат или да не подлагат на съмнение правото си да командват.

Същото се отнася и за стремежа им да са най-велики във всичко, дори да осъзнават, че това няма как да стане, както и за себеоценките им от рода ”Аз съм мъжът, следователно аз съм шефът тук”. Да не забравим постоянното им парадиране и самоизтъкване за щяло и нещяло пред жените, както и перченето пред себеподобните, жаргонно наричано ”мерене на мъжко достойнство”.

Тези черти са реалност в мъжкия свят и няма да повярвам на никого от господата, който заяви, че видиш ли, не бил такъв. Ако е честен със себе си и околните, няма как да се дистанцира от така очертания мъжки профил.

Без значение с какво се занимава, колко печели, колко е силен, умен, висок, красив, известен и др., стремежът за превъзходство на мъжа е факт. И не съм съгласен с теориите, че тези неща се дължат на тестостерона, или пък, че това е формирано генетично още от първобитно - общинния строй, където той бил ловец и пр. Не!

Подобно поведение е плод на комплекс. Дълбок при това. И жените са много точни, когато наричат мъжете ”комплексари” заради това. А за формирането на този комплекс е виновен не друг, а майката. Да, майката.

Забелязали ли сте, че от момента, в който момчетата се родят, майките им започват да ги възпитават да бъдат мъже. Постоянно им се вменява какво трябва да правят и какви трябва да бъдат, за да не посрамят титлата ”мъж“, когато пораснат. Например, да не плачат, когато се ударят, да не позволяват да ги закачат по какъвто и да е начин или пък, когато ги приучават, че трябва да се научат да се оправят сами, защото мъжете така правели.

Момчетата биват поощрявани от майките си, когато не отстъпват играчките си на другите деца. Същото важи и за тяхната територия – например люлката в парка. Но най-голямата награда за момчетата идва, когато са първи в нещо, без значение в каква надпревара участват. А най-любимото ми е, когато майките провокират малките си момчета да отидат и да помогнат на някое момиче в заниманията, защото момичетата не могат да се оправят толкова добре, колкото момчетата, и някой трябва да им помага, защото така е кавалерско. Ама никой не пита момичето дали иска някой да ѝ се меси, докато си копае дупка в пясъчника например.   

И какво очаквате да стане от човек, възпитаван по този начин? След толкова пропаганда, естествено, че ще се превърне в един ”надут пуяк“, който разбира от всичко, с когото всички трябва да се съобразяват, особено пък жените. Човек, който за всяко свое действие трябва да бъде поощряван и да получава овации.

И всичко това, защото майка му така го е научила. Поздравления!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти