Промяната е в отношението към секса

Николета Попкостадинова
Снимка: Нова ТВ

Социално-отговорната инициатива "Game Changers – Промяната" е част от търсенето на промяната по целия свят и се осъществява в международно сътрудничество между Modern Times Group (собственик на Нова Броудкастинг Груп) и Reach for Change. Чрез нея фондацията цели да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

В България това е финалната фаза от инициативата, след като в продължение на близо три месеца стотици кандидати подаваха документи за участие. От над 200 кандидатури експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте проекта с най-голям потенциал за положително въздействие върху живота на децата. 

До 9 ноември ТУК всеки може да гласува за един от петимата финалисти и техните иновативни идеи.

Николета Попкостадинова е един от петте финалисти в проекта.

Тя е от онези хора, които обичат да бъдат на открито – в буквалния и преносен смисъл. Обича природата и приключенията, така както обича откровените разговори, в които се говори без задръжки и без притеснения – дори когато на прицел е поредната за обществото тема-табу. Вярва, че сексът е преди всичко общуване, близост и удоволствие. Така трябва и да говорим за него – ясно, приятелски, интригуващо, но със задължителната доза уважение и сериозност.

Темата за сексуалното образование не е чужда за Николета – част е именно от такъв проект на Radio Netherlands Worldwide, където фокусът е присъствието на проблема в Югоизточна Азия. Не са ѝ чужди и маргиналните хора, чийто живот често остава извън полезрението ни. Затова работата ѝ винаги я отвежда в сферата на човешките права не само в България, но и по света. Била е журналист във в. Капитал, редактор в сп. Vice, мениджър "Международни проекти" във фестивалите One Design Week, One Dance Week и One Architecture Week на сп. Едно. Завършва бакалавърската си степен в Американския университет, специалност "Журналистика и масови комуникации", след което защитава магистратура Communication Studies в Амстердам, където живее и работи за определен период от време. 

Без значение обаче в коя част на света се намира, води я винаги едно и също желание – да стига до различни гледни точки, да преоткрива себе си и света, да се потапя в смислени разговори, в които картите са на масата, а нещата се казват директно и открито.

За секса трябва да се говори откровено. Тук няма място за "шушу-мушу". Затова колкото по-скоро разговорът по тази тема стане пълноценен и истински, толкова по-бързо ще се справим с липсата на структурирано сексуално образование и ще осъзнаем, че сексът е преди всичко удоволствие, близост и общуване. С тази нагласа Николета Попкостадинова представя своята идея – сайт и мобилно приложение, написани достъпно, но не пренебрежително, изчерпателно и откровено, но не вулгарно или с жаргони, като за умни и будни тийнейджъри, които открито, просто, ясно и приятелски ще се информират и образоват за сексуалното здраве, интимните отношения и половия живот.

Проектът ще допълни, дори запълни липсващите дупки в сексуалното образование на тийнейджърите. Той ще бъде сексуалната енциклопедия на младежите от 12 до 19 години, която ще бъде изключително достъпна за тях и винаги под ръка. Сайтът ще бъде разделен на две части: неактивна – тази, която ще съдържа т.нар. ресурси с информация, и активна – тази, която ще се обновява три до четири пъти седмично. Така сайтът ще бъде жив и те ще имат причина да го посещават редовно.

Резултатът – информирани млади хора, които могат да направят своя информиран избор и да управляват риска в сексуалния си живот.

Представянето на финалиста Иван Благоев можете да видите ТУК.

Очаквайте представянията и на останалите трима финалисти в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти