Промяната е в чая

Мая Донева и Стояна Стоева
Снимка: Нова ТВ

Социално-отговорната инициатива "Game Changers – Промяната" е част от търсенето на промяната по целия свят и се осъществява в международно сътрудничество между Modern Times Group (собственик на Нова Броудкастинг Груп) и Reach for Change. Чрез нея фондацията цели да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

В България това е финалната фаза от инициативата, след като в продължение на близо три месеца стотици кандидати подаваха документи за участие. От над 200 кандидатури експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте проекта с най-голям потенциал за положително въздействие върху живота на децата. 

До 9 ноември ТУК всеки може да гласува за един от петимата финалисти и техните иновативни идеи.

Идеята на Мая Донева и Стояна Стоева е една от петте финалисти в проекта.

Истинският чай е направен от някого, който го е грижа за теб. С леки джинджифилови нотки, поднесен с усмивка, любов и споделеност. Точно така ще ухае чаят в социалната чайна на Мая и Стояна – две момичета, които искат да променят първо Варна, а после и света.

Още преди 10 години Стояна си представя своята мечтана чайна – попила уханието на чай и домашни сладки. Носеща доверие, споделяне и усещания, които все повече сме притъпили, добавя Мая и продължава: "чайната се асоциира с време, спокойствие и хармония – нещо, което отчаяно търсят всички забързани хора". Освен чая и идеите, Мая и Стояна си приличат и по други неща – и двете са майки – Мая на 2-годишната Аделина и 3-годишния Симеон, а Стояна – на 3-годишната Вихра. Това е и една причините, поради която искат да променят света – "виждайки колко е обикновен той за едно дете, няма как да не се опиташ да го запазиш такъв и за възрастните", признават те.

Мая е завършила специалност "Журналистика", а в момента учи MBA в International University College във Варна. Като студентка, живее около година и половина в Чехия и Полша. Посещава над 15 държави, най-вече пътувайки на стоп или по доброволчески проекти. През последните 7 години работи като обучител за младежки, образователни и културни проекти, а така също и е част от екипа на Варна – кандидат за Европейска младежка столица. Също толкова интересна е и биографията на Стояна. Завършва специалност "Философия" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в неправителствени организации, издателство, агенция за пазарни изследвания, преводач на свободна практика, консултант на проекти, доброволец. Добавя и още: емигрантски опит, опит пред пианото и неутолима страст към пътуванията.

Две момичета, чийто поглед не спира да търси нови и нови хоризонти, решени да променят хората и безразличието, което често изпитваме към онези с по-малко възможности от нас. Защото истинският подарък за децата е когато им подариш внимание, дариш им частица от времето си, поднесеш им чай, но не с мед или захарче, а с любов, грижа и внимание.

"Да се интегрираш някъде, означава, че ти не си от това някъде, а от другаде, или от никъде. Децата от институции не са от нашите градове или села – те са от институциите и това е много тъжен и видим факт." 

Именно затова Мая и Стояна мечтаят да създадат социална чайна. В нея ще се обучават и ще се предлага (първа) работа на младежи от инстититуции. С помощта на социални и младежки работници ще се създаде подкрепяща методология за младите хора, които ще работят в мултифункционално пространство за срещи, събития, презентации и ще развиват своите професионални и личностни качества.

Целта е чайната да се развие като алтернативно място, което младите хора да припознават като "свое" – център за обмяна на идеи и приятно прекарване на време. Мястото ще предлага обучение и заетост на младежи от институции, както и (първа) работа в сферата на услугите. За тях това ще бъде едновременно възможност за овладяване на нови професионални умения и за създаване на нови.

По този начин животът на децата ще се промени в две посоки: тяхната социална адаптация и възможностите им за професионална реализация.

Представянето на финалиста Иван Благоев можете да видите ТУК.
Представянето на финалиста Николета Попкостадинова можете да видите ТУК.
Представянето на финалистите Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов можете да видите ТУК.
Представянето на финалиста Веселина Фелдман можете да видите ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти