"Хариша" отведе 5 деца и родителите им в Кападокия

Изглед към Кападокия
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Мечтали ли сте си някога да посетите мястото, на което се развива действието на вашата любима книга? Дори и да е далечна и екзотична дестинация, за която е трудно да си представите, че някой ден бихте имали възможността да видите на живо?

Всъщност, подобна мечта не е никак невъзможна за сбъдване.

Тя се осъществи за пет български деца, които успяха да зърнат приказни места, благодарение на това, че прочетоха петата част от поредицата детски книги за детето-пътешественик Марко Адамс – "Хариша в подземния град", чийто автор е Биляна Траянова. Те спечелиха приключенско пътуване (заедно със своите родители) до земята на скалните чудеса Кападокия, намираща се в Турция.

Владислав Станчев на 5 г. от Добрич, Димитър Йорданов на 10 г. от Шивачево, Йоана Докова на 7 г. от Стара Загора, Калина Георгиева на 9 г. от София и Ралица Йорданова на 8 г. от Добрич бяха петте деца късметлии, които имаха възможността да разгледат отблизо местата в Кападокия, по които е приключенствал и техният любим герой Хариша.

Кападокия е област с богато историческо и културно наследство, днес разположена на територията около турските градове Невшехир, Аванос, Юргюп и Каймъклъ. Тя е един от най-големите центрове на ранните прояви на християнството, а по-късно и един от най-значимите градове на Византия.

На нейната територия по време на античността, са създадени огромни скални и подземни градове. Районът изобилства и с красиви и причудливи скални образувания, дело на изригнал преди 4 хилядолетия вулкан. Кападокия е включена като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради важните археологически и исторически паметници.

Малчуганите и техните родители посетиха забележителностите в района, сред които локациите Вълшебните комини, Скалният замък, Подземният град, Долината на гълъбите, Долината "Зелве", възвишението Учисар, панорамата край град Гьореме, както и работилници за глинени съдове, рисунки върху вода и изработка на бижута от камъка оникс.

По време на пътешествието си, петте палавници имаха възможността да се включат и в празненствата по случай Деня на детето в град Юргюп, който традиционно се отбелязва в Турция на 23 април. Те поздравиха присъстващите на мащабното мероприятие, като изпълниха българската народна песен "Лаленце се люлее", облечени в традиционни нашенски носии.

Пътешествието на петте деца е поредното доказателство, че младежите на България може и трябва да опознават света не само чрез новите технологии, а и чрез четенето на книги. И че понякога Edna прочетена книга може да те отведе много по-далеч, отколкото някога си подозирал...

По-подробен материал за Кападокия и нейните вълшебства очаквайте съвсем скоро в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти