Днес е Кръстовден

Днес е Кръстовден
Снимка: Thinkstock

На днешния ден православните християни отбелязват деня, посветен на Господния Кръст. Знае се, че Христос е издъхнал разпънат на кръст, какъвто е бил обичаят за наказание в Римската империя отпреди две хиляди години. Синът божи така е стигнал до мъченическата си смърт, а Разпятието Христово се е превърнало в символ на Възкресението и надеждата.

Кръстовден е един от дванадесетте велики християнски празника и се чества винаги на 14 септември.

Празникът е избран да се отбелязва на този ден, тъй като на 14 септември 335 г. е осветен храмът, който е построен пред пещерата, в която е било положено тялото господне след разпятието. Там Елена, майка на император Константин Велики, полага част от животворящия кръст.

Празникът е известен е и като Въздвижение на Светия Кръст Господен, защото на освещаването на храма присъствали много хора и свещеникът, извършвал ритуала, вдигнал над главите на миряните чудодейната частица от кръста, т.е. го е “въздвижил”.

В храмовете на Кръстовден се изнася кръстът в средата на купола, за да се поклонят вярващите на символа на вярата Христова. Извършва се водосвет в домовете на хората и се поръсва със светена вода, а стопаните даряват божиите служители с варива, жито и зеленчуци.

Според народните вярвания, от този ден слънцето “тръгва назад” към зимата и се “кръстосва” с нощта, т.е. денят и нощта се изравняват. По-късно времето застудява и започва началото на есенната полска работа. Преди засяването на есенните житни култури, семето се освещава, за да покълне и да ражда обилно. 

На този ден се спазва строг пост. Вярващите не трябва да ядат нищо червено (символ на кръвта), като червени ябълки, грозде, домати, пипер, а на трапезата трябва да присъстват само постни ястия.

Професионален празник днес честват огнеборците, които се борят с червената напаст – огъня.

Имен ден имат всички с имена: Кръстьо, Кръстина, Кръстю, Кръстан, Кръстана, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кана, Криста, Кристина, Кристиян.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти