Анталия - перлата на турската ривиера

Анталия - перлата на турската ривиера
Снимка: Личен архив

Биляна Траянова

Тази седмица ние, от "Без багаж", ще отпразнуваме деветия си рожден ден. Девет години на път – на топло и студено, в мусони и суша, сред дивата пустош и на петзвезден лукс. Пътуваме и ви споделяме впечатленията си и безбройните възможности за приключения и почивка.

В последните години все по-малко са хората, които могат да планират пътуванията си месеци напред. И тъй като лятото вече е в разгара си, а офертите - безчет, ще се опитаме да ви бъдем полезни с нашите препоръки за Анталия.

Представяме ви нашите най-големи аргументи защо Анталия е перфектната лятна дестинация:

• Чартърните полети до Анталия в съседна Турция са всяка събота. Купувате 7 нощувки и можете да изберете подходящата за вас седмица чак до 11 октомври. Септември и октомври са прекрасни, защото температурите не изискват непрекъснато търсене на климатикJ Полетът е около час и половина, а трансферът ви до хотела след това е от няколко минути до максимум 2 часа или 130 км до най-отдалечения от летището регион на Анталия - Алания.

• С избора си за Анталия получавате много по-луксозна почивка от тези в Кушадасъ и Мармарис, където 5-звездните хотели са по-нисък клас. Хотелите в Анталия са доста по-лъскави, представляват огромни комплекси, разгърнати на площи, които е трудно да обиколиш за времето на престоя си. Разбира се, има и по-малки, тип "градски" хотели с 3 и 4 звезди.

Предимствата на хотелите в Анталия са предпоставка за активен и пълноценен отдих. В Анталия и прилежащите ѝ курортни части, регионите Лара, Кунду, Белек и Сиде преобладават 5-звездните хотелски комплекси. Тези комплекси са с големи територии, развита инфраструктура,  с голямо разнообразие от услуги, с отлична храна и обслужване.

• Голяма част от 5-звездните луксозни хотели в Анталия са със собствени плажове, с басейни (повече от 1, в това число и с детски басейни).

• Хотелските комплекси в Анталия предлагат и различни кулинарни изненади (повечето от тях имат освен основен ресторант и голям брой a-la-catre ресторанти, в които се сервират ястия от различни световни кухни - китайска, мексиканска, италианска, турска, средиземноморска, френска и пр.). Можете всеки ден да се храните в различен ресторант. Повечето изискват предварителна резервация, без това да се отнася за основния ресторант, където пък се предлагат различни менюта: диетични, вегетариански, детски и т.н. В някои хотели има дори шведска маса за деца.

• Хотелите предлагат активна и забавна анимация за възрастни и деца. Хотелите са подходящи за семейна почивка с деца, тъй като разполагат с детски клубове, детска анимация, детски площадки за игра, детско меню в ресторантите, като отделно се предлагат и услуги на детегледачка. В някои хотели има детски водни пързалки, лунапаркове, а в някои дори и мини зоопаркове. Анимацията е безплатна. Заплащат се само услугите на детегледачите. Атракционите са разделени по възрасти или 4-7г.; 7-12г. и тийнейджърски клубове.

• За любителите на спорта и развлеченията в хотелите се предлагат богат избор от спортни дейности: тенис на корт (в някои комплекси има повече от 10 корта), плажен волейбол, баскетбол, мини футбол, аеробика, дартс, стрелба с лък, тенис на маса и пр., като повечето от тези услуги се предлагат безплатно. В Анталия и любителите на водните спортове ще имат възможност да практикуват спорта, който обичат, като: уиндсърфинг, моторни водни спортове, гмуркане, рафтинг. В някои комплекси има и голф. Повечето активности са безплатни, заплащат се обикновено тези, за които е необходимо разходването на гориво (лодки, автомобили).

• Ако освен мечтаната почивка, искате и малко екшън, в Анталия се предлагат и различни допълнителни екскурзии, които можете да заявите на място към представителя на туристическата агенция. Любопитни са тези до Израел (със самолет и нощувка във Витлеем), до Кападокия, до Истанбул, Северен Кипър, Памуккале, разходките с яхта.

• Релакс зоните са далеч от шумните атракциони и можете да се отдадете на тиха почивка с книжка в ръка или СПА процедури, които да свалят бързо няколко години от плещите ви.

• Удобствата са очевидни – в 5-звездните комплекси на Анталия стаите са доста просторни, на места над 40 кв.м. (навсякъде под офертите за хотела можете да получите и информация за стаята). На повечето места Интернет има в стаите и той е безплатен до определени MB. Шезлонгите, чадърите и хавлиите, както за плажа, така и за басейните са безплатни. Ако на места ви поискат депозит, то той ще ви бъде върнат веднага след връщането на хавлиите. Сейфовете също са безплатни (за разлика от много гръцки хотели). В луксозните комплекси има театри с професионални шоу програми, киносалони и музика на живо.

Ето и малко информация за абревиатурите, които можете да срещнете, докато търсите вашата оферта, както и информация за типовете пансиони и важни уточнения за настаняване в хотелите:

Основно в Анталия се предлагат  DBL+EXB, а не TRPL (тройна стая). Това е така, тъй като в някои хотели допълнителното легло е разтегателен диван, а не нормално легло и е важно да имате предвид това уточнение, за да нямате определени очаквания и да не останете разочаровани. 

RO – само настаняване, без изхранване.

BB (Bed & Breakfast) – само закуска (безплатни напитки по време на закуската: чай, кафе, вода).

HB (Half Board) – полупансион – закуска и вечеря (безплатни напитки само по време на закуската: чай, кафе, вода).

FB (Full Board) – пълен пансион – закуска, обяд и вечеря (безплатни напитки само по време на закуската: чай, кафе, вода; по време на обяда и вечерята напитките се заплащат).

FB+ (Full Board Plus) – пълен пансион – закуска, обяд и вечеря + някои напитки (най-често вино или бира) по време на храненията.

Al (All Inclusive) – всичко включено в цената: пълен пансион + алкохолни и безалкохолни напитки местно производство.

Al+ (All Inclusive Plus) – всичко включено в цената: пълен пансион + алкохолни и безалкохолни напитки местно производство, както и някои услуги по усмотрение на администрацията на хотела.

UAl (Ultra All Inclusive) - всичко включено в цената, плюс някои вносни алкохолни напитки и някои допълнителни услуги по усмотрение на администрацията на хотела (в някои хотели тази система присъства под наименование AEAI, HEAI, AIS, DAI, EAI, AAI, DLAI, HCAI и др.).

♦ Настаняване тип ROH (Run Of the House) предполага настаняването да се извършва по усмотрение на администрацията на хотела (т.е. ако в хотела има различни типове стандартни стаи като например Land View, Sea View, Main Building, Club Room и т.н., при ROH настаняването може да е в който и да е от тези типове стаи, в зависимост от наличността към момента на настаняване).

♦ В повечето хотели, при настаняване в стандартен тип стая, на двама възрастни с две деца (DBL + 2CHD), се предоставя само едно допълнително легло (разтегателно легло или диван). 

Препоръчаните от "Без багаж" оферти можете да намерите в сайта на информационния портал "Тревълзон" ТУК. Списък с допълнителните екскурзии ще намерите ТУК.

Навсякъде, където видите марката "Препоръчано от "Без багаж", има подчертано преимущество на бонуси, както и най-добро съотношение цена-качество.

Новите епизоди на "Без багаж" можете да гледате ексклузивно и единствено във Vbox7.com ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти