Вредно или полезно е кърменето за бебешките зъби?

Вредно или полезно е кърменето за бебешките зъби?
Снимка: Thinkstock

Д-р Иван Башев

Напоследък темата за кърменето доби доста широка популярност. Ние ще я разгледаме от една малко по-различна гледна точка, а именно как кърменето влияе на здравето на детските зъби и оказва ли влияние за развитието на зъбния кариес.

Темата е доста противоречива и все още не може да бъде даден ясен и категоричен отговор вредно ли е кърменето за зъбите и води ли то до образуване на кариеси.

Важно е да направим едно пояснение, че всъщност не говорим за вреди от кърменето като цяло, а по-скоро за вреди от неправилното и ненужно кърмене.

Под ненужно кърмене се има предвид такова, което продължава след определена възраст на детето, когато вече не е необходимо да се прави.

За неправилно кърмене говорим, когато то е с по-голяма продължителност от необходимото, например, когато детето е полузаспало и кърменето продължава часове или пък, когато се използва като заместител на биберона залъгалка за успокояване и за приспиване на децата.

Вярно е, че с кърмата бебетата си набавят важни вещества за техния пълноценен растеж и развитие, но категорично не е вярно, че колкото по-дълго се кърми едно бебе, толкова по-здраво ще е то. Кърменето има някои предимства, но те не трябва да го превръщат в хранене, което да продължава до тригодишна възраст, например.

Кърмата сама по себе си не е кариесогенна, тъй като захарите, които са в нея, са под формата на лактоза, която се разгражда в стомашно-чревния тракт, а не в устната кухина. Тя обаче може да стане кариесогенна, ако се комбинира с други въглехидрати, каквито са соковете и подсладената вода, които стимулират бактериалното развитието в устната кухина.

Ето защо, когато детето започне да поема различни видове храна, тя не трябва да се комбинира с кърмата в едно и също хранене. Например, първо малко кърма, после сок или адаптирано мляко, защото кърмата е била малко и накрая подсладена вода.

Кърмата не понижава pH в устната кухина, както другите храни, т.е. тя не предизвиква подкисляване на средата, което да доведе до риск от кариес.

В същото време обаче и нейните плюсове за зъбите са пресилени. Съществува твърдение, че храненето с майчино мляко и непрекъснатото обливане на зъбите с него ги заздравява, като ги обогатява с калций и фосфор. 

Поемането на калций от зъбите директно от млякото в устната кухина е незначително и няма абсолютно никакъв положителен ефект за здравината на зъбния емайл.

При бебетата и малките деца устната хигиена по нищо не трябва да се отличава от устната хигиена на възрастните. Неадекватното почистване на устната кухина на бебетата или липсата на такова почистване са причина да се смята, че кърмата води до образуване на кариеси.

Както вече казахме, самата тя не е особено кариесогенна, но честите кърмения, или продължителният ѝ престой в устата, както и непочистването на детската уста след хранене, увеличават риска от развитие на кариес на ранното детство.

Желателно е докато започне пробивът на първите зъбки, детето да се е научило да пропуска нощните хранения.

Един от най-вредните навици, на които родителите учат децата си, е да ги приспиват, докато ги хранят. Този навик трябва да бъде отстранен. Приспиването с мляко увеличава времето на хранене и съответно престоя му в устната кухина, защото бебето е полуспящо и се храни много бавно.

Освен това, след като бебето заспи, става почти невъзможно и без това трудното почистване на устаната кухина, което вероятно ще доведе до неговото събуждане. Бебето трябва да се слага да спи след като се е нахранило и след като родителите му са положили усилие да почистят устната му кухина.

Ако през нощта или между отделните хранения детето трябва да бъде успокоено, по някакъв начин му давайте биберон. Неслучайно той се нарича още залъгалка. Биберонът трябва да е чист, без да е бил потопен в мед или подсладени течности преди това, както съветват бабите. Най-добре е за избора му да се доверите на педиатъра, а да не купувате случайни марки и модели.

Всичко, което казахме до този момент по отношение на кърменето, се отнася и за храненето с адаптирани млека. Целта на статията не е да заклейми кърменето и майчиното мляко като нещо лошо, а по-скоро да даде насоки какво не трябва да правите и с какво не бива да прекалявате, когато храните вашето бебе.

Изводът е, че и кърменето, като всяко друго нещо е полезно, но трябва да бъде с мярка и до определено време.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти