Трудно ми е да възпитавам дъщеря си

Трудно ми е да възпитавам дъщеря си
Снимка: Thinkstock

Алексей Бъчев

Здравейте,

Имам големи затруднения с възпитанието на дъщеря си (на 4 години), защото не мога да я накарам да направи нещо, което не иска.

Като цяло смятам, че това е положително качество и се опитвам да поставям минимални граници, но винаги има момент, в който те се достигат. Понякога тя се държи както искаме от нея и дори го обещава, за да ни зарадва (според нейните думи), но това е само когато тя пожелае.

Същевременно си има свои правила и реагира много агресивно, ако бъдат нарушени - например, ако някой прибере дадена играчка преди другата, или ако постави парчето пъзел, което не е наред.

Понеже виждам, че това много я разстройва, ѝ позволявам колкото може повече от нейните правила, но така идва моментът, в който те се сблъскват с моите и става изключително неприятно за всички. Не искам отношенията ни да бъдат "аз съм ти майка и аз командвам", но както и да опитвам, все се стига до това. Или има начин, за който не знам, или трябва да приема, че тези отношения са нормални?

Благодаря ви предварително. 

* * *

Здравейте,

Ще тръгна от края на писмото ви, което завършва с "Или..., или...".

Много пъти съм говорил за тази биполярна позиция, която ни препраща от една към друга крайност. Крайните позиции обаче не водят до ефективен резултат. Нещата се получават с лекота само когато отношението ни е гъвкаво.

Впрочем – вие много правилно се ориентирате и според мен се справяте чудесно.

Конфликтният момент, който ви притеснява, за мен е здравословна граница – във вашия случай. И тази граница трябва не само да бъде запазена, но и дори да бъде затвърдена, защото ще ви бъде много нужна и полезна по-нататък.

Вашият авторитет ще бъде нещо, на което дъщеря ви ще има нужда да се облегне на следващ етап, когато турбуленциите на израстването са много по-силни. Не се притеснявайте. „Аз съм ти майка и аз командвам” е просто позиция в даден момент, а не определя отношенията ви по принцип.

Това е именно позицията, която може да ви е полезна в кризисни ситуации, когато някой трябва да поеме отговорността за командването на изгубения в пространството на отношенията родители-деца кораб.

За момента мога да ви посъветвам да си изработите някаква мантра, която да използвате в по-трудните моменти, когато трябва да наложите вашата воля. Това ще ви помогне да преодолявате тези моменти с по-голяма лекота и по по-забавен начин, като избягвате напрежението.

Има доста примери, както в предишни статии, така и в книгите на Ивинела Самуилова, а и винаги може да разчитате на забавни и полезни идеи от участниците в групата „Животът може да е чудо” във "Фейсбук".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти