Кожни проблеми при диабетиците

Кожни проблеми при диабетиците
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Диабетът е едно от т.нар. социално значими заболявания отчасти поради увеличаващата се честота на засегнатите, хроничния му ход и влиянието върху начина на живот.

Интересно е, че диабетът оказва значително въздействие върху здравето на кожата ни и в близо 1/3 от случаите е съпроводен от повече или по-малко специфични кожни прояви. В някои случаи именно те са първа проява на заболяването.

И така, какви кожни проблеми се срещат при диабетиците?

Най-общо могат да се разделят на 2 типа:

Общи кожни проблеми: по своята същност те не са резултат от диабета, но се срещат по-често, когато нивата на кръвната захар са високи. Най-често се касае за бактериални и гъбични инфекции. Всички може да страдаме от тях, но при диабетиците са по-вероятни и носят по-голям цялостен риск за здравето. Допълнително кожата при страдащите от диабет е по-суха и нерядко сърбяща.

Свързани с диабета кожни заболявания: те са директно предизвикани от диабета и не се развиват при здрави хора.

В първата група проблемите произтичат основно от факта, че микроорганизмите използват за храна захарите. Повишените нива на кръвната захар прави кожата благоприятна среда за развитието на бактериите и гъбичките и ускорява размножаването им.

В комбинация с често намалената чувствителност в крайниците при тези пациенти и забавеното заздравяване на кожата, сами можете да си представите как една съвсем банална рана или травма може да се превърне в сериозен проблем. Нерядко такива пациенти имат оплаквания едва, когато инфекцията е в напреднала фаза.

Свързани с диабет заболявания:

Диабетна дермопатия – тя се представя с малки кръгли или овални тъмни петна и плаки по кожата, които много наподобяват ”старчески петна“. Най-често се откриват по предната повърхност на долните крайници, като засягането често е несиметрично. Тези петна не предизвикват сърбеж или болка, както и не образуват рани. Като цяло не изискват терапия.

Диабетна липоиднанекробиоза – наподобява диабетната дермопатия, но петната са доста по-големи и плътни, като често са болезнени и сърбящи. Понякога от разчесването може да се наруши целостта на кожата и да се образуват рани. В такива случаи се налага терапия, за да се предотврати евентуална допълнителна инфекция.

Диабетни мехури може да се появяват, ако не контролирате добре заболяването. Мехурите се локализират по дланите, ходилата, предмишниците и краката. Често заздравяват от само себе си в рамките на няколко седмици, но не е изключено и да се насложи инфекция. Затова е важно да следите нивата на кръвната си захар.

Акантозиснигриканс се среща често при страдащите от затлъстяване, диабет и друго ендокринно разтройство. Проявява се с кадифени, светлокафяви до черни петна в областта на шията, подмишниците, слабините и под гърдите. Високите нива на инсулин обуславят кожните изменения, като прекалената консумация на вредни храни, особено захар и скорбяла, може да повиши нивата на инсулина. Не съществува конкретно лечение за акантозиснигриканс, но промяна в храненето, намаляване на теглото и контрол на диабета биха могли да се отразят благоприятно.

Диабетна рубеоза – протича с трайно или пристъпно зачервяване на бузите.

Диабетна гангрена се развива при нелекувана инфекция по краката или наличие на силно влошено кръвообращение, при което до ходилата достига твърде малко кислород. Ако не се вземат бързи мерки в някои случаи се стига до ампутация.

Като основни препоръки към диабетиците – хубаво е да носят удобни и меки обувки и редовно да проверяват и оглеждат ходилата си за малки ранички. Избягвайте чорапи със стегнати ластици, които допълнително могат да задълбочат и без това влошеното кръвообращение. Поддържайте кожата си чиста и суха. След баня хубаво подсушавайте всички гънки, защото влажната среда благоприятства развитието на гъбични инфекции и носете памучно бельо.

Препоръчва се пиенето на повече течности, къпане с топла или хладка вода и последващо омазняване на кожата. Можете да ползвате овлажнители за въздуха в дома си, особено през зимата, когато се изсушава повече от климатици и парно.

Важно е все пак да се знае, че добрата грижа за кожата и контролирането на кръвната захар биха могли да предотвратят всички описани по-горе кожни проблеми. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти