Ергенът

Ергенът
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Щом мъжът премине тридесет, обществото започва да го нарича ерген. Има обаче различни тълкувания на тази дума, в зависимост от това кой я използва.

Когато баба ми каже, че някой е ерген, тя има предвид момък, който вече му е време да се жени. Когато свободна жена използва думата, тя има предвид мъж, който иска да има, но знае, че това е почти невъзможно, освен ако той не я пожелае. Ако пък омъжена жена нарича някого ерген, тя надменно визира незряло още момчeнце, въпреки че истински съжалява, че нейният съпруг вече не притежава енергията, с която свободните мъже  зареждат околните.

И последно - когато ергенът използва думата, той има предвид човек, на когото му е през онази работа кой какво има предвид,  защото от личен опит знае, че ергенският живот, какъвто и да е той, в крайна сметка винаги е вдъхновяващ.

Да, вдъхновяващо е за самия него, както и за хората, с които е заобиколен. Но не оставайте с впечатлението, че този начин на живот е много лесен.

Ежедневно ергенът е подложен на обществен натиск - всякакви жени от обществото му се натискат. Друга цена, която плаща за това удоволствие, е че никога няма право на собствено мнение пред представителките на нежния пол, защото те по всякакъв начин саботират опитите му да им откаже да преспи с тях. Да не говорим, че е невъзможно да се сблъска с нормалното човешко общуване, като например някоя дама да го посрещне с любезното "добър ден". Вместо да чува този ежедневен поздрав от нежния пол, ергенът постоянно е притиснат да отговаря на въпроса "у нас или у вас".

Друг недостатък на ергенския живот е, че мъжът трябва сам да извършва домашната работа, която винаги е в изобилие - чистене с прахосмукачка, бърсане на прах, миене на чинии, тупане на покривки и пр. И тъкмо, когато приключи с тези дейности, след някой друг месец, трябва да прави всичко наново. 

Разбира се, това за домашната работа е шега, въпреки че във всяка шега има и малко истина. Но ако трябва да сме обективни, домът на ергенa винаги е спретнат, защото никога не се знае какви хора ще го посетят. А посещенията в дома му са чести, защото ергенската квартира е може би най- социалното място след любимото ви заведение.

Да, ергенът има силно присъствие и успява по естествен начин да въвлече останалите хора в неговия изпълнен с интересни предизвикателства свят. Свят, в който свободата е основен лайтмотив. И тя не се заменя за нищо.

И накрая: ако искате да отскубнете някой мъж от ергенския му живот, с намерението да се обвържете трайно с него, не забравяйте златното мъжко правило за идеалната жена - готвачка в кухнята, дама в обществото, и мръсница в леглото. Бъдете сигурни, че ергенът няма да направи компромис в спазването на това правило при избора на жена до себе си, просто защото от личен опит знае, че друго не би го удовлетворило.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти