Добре ли е да приемаме витамини за косата?

Добре ли е да приемаме витамини за косата?
Снимка: Thinkstock

Д-р Катя Паскова

Всички знаем колко важни са витамините за нашето здраве. Чували сме го безброй пъти в началото от майките си, после от лекари, близки, а да не говорим за медиите. 

В момента има повече от изобилна информация какво благо за нас са витамините, но как стои въпросът с тези, които имат отношение към косата ни? И всъщност полезно ли е да приемаме такива витамини?

Нашата коса буквално търпи какво ли не всеки ден. Изложена е на замърсяванията в околната среда, изсушава се от климатиците, както и понася многобройни други външни въздействия. Нерядко обаче, точно ние сме основните "терористи" спрямо косата ниПонеже искаме да изглеждаме добре сега и на момента, я третираме с какви ли не агресивни стилизиращи продукти и уреди. А и как понякога я дърпаме и скубем сутрин, решейки се бързо, за да не закъснеем за работа.

Така че, не заслужава ли нашата коса малко витамини, които да ѝ помогнат да се възстановява по-бързо след нашите "намеси"?

Добрите продукти трябва да съдържат много хранителни съставки, които  да подсилят растежа на космите. Но не всичко е в дължината. Косата също трябва да е силна и здрава, за да бъде и по-устойчива.

Принципно косата ни съдържа 97 % протеин, така че е логично в добавките за коса да присъстват протеини.

Биотинът, който е от групата на витамините В, е ключова съставка в повечето такива продукти, тъй като той помага на тялото ни да превръща въглехидратите, мазнините и аминокиселините в протеини.

Нуждаем се още от Омега-3 мастни киселини, както и от витамин С, който подобрява циркулацията, за да могат тези важни съставки да достигнат скалпа и да засилят растежа.

Нека имаме предвид, че здравето на косата е не по-малко важно от собственото ни здраве. И е хубаво да мислим за него, преди да са се появили проблемите. Това със сигурност ще ви се отплати добре в годините, които предстоят.

Избягвайте, доколкото е възможно, процедури и уреди, ползващи топлина и загряване, нахранете косата си с витамини, за да бъде гривата на главата ви буйна, лъскава и здрава.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти