За непосилната лекота на битието

За непосилната лекота на битието
Снимка: Thinkstock

В началото на август у нас излезе ново издание на емблематичния роман на Милан Кундера "Непосилната лекота на битието", който е и филмиран под режисурата на Филип Кауфман през 1988 г., (с участието на Даниел Дей-Луис и Жулиет Бинош).

„Непосилната лекота на битието“ (превод: Анжелина Пенчева) е магнетична творба за цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите.

Роман, разпнат между комедията и трагедията и осветляващ всички аспекти на човешкия опит.

Млада жена е влюбена в известен хирург, разкъсван от чувствата си към нея и полигамната си природа. Неговата любовница е разкрепостена художничка, чието ежедневие е изтъкано от "предателства".

Другият мъж в живота ѝ е толкова искрен, предан и благ, че е на път да загуби всичко заради благородството на характера си.

В свят, в който съдбата се моделира от неотменими решения и случайни събития и всичко се случва един-единствен път, живеенето изглежда безплътно, лишено от тежест.

Анотация
Идеята за вечното завръщане е загадка, с която Ницше хвърли останалите философи в смут.

Представете си само, че всичко, преживяно от нас, някога ще се повтори и че самото това повторение ще се повтаря до безкрай! Какво иска да изрази този налудничав мит?

Митът за вечното завръщане твърди посредством отрицание, че живот, който изчезва веднъж завинаги, който не се завръща, е живот-сянка, живот без тежест, мъртвороден живот, и дори да е бил ужасен, прекрасен, възвишен, неговият ужас, възвишеност или красота не значат нищо.

За автора
Милан Кундера е сред най-изтъкнатите и любопитни съвременни белетристи, общественици и експериментатори. Роден е през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция.

Постига международна популярност с романи като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“.

Неговият оригинален фрагментарен стил има милиони почитатели по всички краища на планетата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти