В клинч с Фатих Акин

В клинч с Фатих Акин
Снимка: netinfo

В началото на октомври у нас се появи поредната интересна и ценна книга. Става дума за „В клинч“ с големия германски режисьор от турски произход Фатих Акин!

Изданието е в превод на Жанина Драгостинова и излиза под шапката на ИК "Колибри".

"В клинч" е съкровен разказ от работилницата на киното, без изкуствена украса. В основата на книгата са разговорите, които издателите месеци наред водят с Фатих Акин.

„Правенето на кино е като бокса – казва режисьорът. – Разпределяне на силите, тактика, тайминг.“

Книгата показва Фатих Акин чрез неговите собствени думи – автентично, непресторено, директно, живо. Разказ от работилницата за филми: как е успял да прекара вижданията си през бариерата на съпротива от страна на чиновници и продуценти, как на терен е измъкнал най-доброто от своенравните актьори, как е заимствал от историята на киното, но въпреки това е останал верен на себе си.

Нищо не му е било сервирано наготово: момчето от турски произход от Хамбург-Алтона, което се възхищава на Брус Лий и мечтае да влезе в киното, самò си проправя пътя, понякога дори с юмруци, път, който го отвежда до червения килим на Берлин и Кан.

Без да се огъва, без да забравя произхода си. Биографията му е безпрецедентен пример за самоуверено и в същото време съвсем свободно преминаване между две култури: постоянно пътуване между Босфора и река Елба.

Фатих Акин не крие нищо, каквото му е на сърцето, това му е и на езика. И го разказва увлекателно.

„Героите на Фатих Акин горят от страсти и жадуват свобода, самият той излъчва същата прекрасна енергия, когато говори за кино – за собствените си филми, за филмите на другите и изобщо за всичко на света от миналото, настоящето и бъдещето.“
Мартин Скорсезе

За автора:
Фатих Акин е германски режисьор от турски произход. Роден е в Хамбург на 25 август 1973 г. в семейство на турски имигранти. Фатих Акин си проправя път в кинобизнеса с упоритост и страст, като винаги успява да опази независимостта си.

Търси опора в кинематографичните си образци, сред които присъстват имената на Мартин Скорсезе, Емир Кустурица и Йълмаз Гюней.

Фатих Акин снима яростно, с цялото си сърце, същевременно е романтик, който се вглежда с нежност и любов в екзистенциалните проблеми на героите си.

Сред най-вълнуващите му кинотворби са филмите „Солино“, „Срещу стената“, „На прага на Рая“ и „Музиката на Истанбул“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти