Романтичният Прованс, изкуството и любовта в трудни времена

Романтичният Прованс, изкуството и любовта в трудни времена
Снимка: netinfo

В книжарниците у нас вече можете да откриете романът на Сюзън Вриланд "Картините на Лизет" от ИК "Кръгозор".

Това е една книга, която ни отвежда в света на импресионистите и ни показва как една млада жена открива връзката си с изкуството и преоткрива себе си в разгара на Втората световна война.

Историята на книгата е вдъхновена не само от любовта на авторката към изобразителното изкуство, но и към едно от най-красивите кътчета във Франция.

„Приятелката ми Марсия Мюлер настоя, че трябва да посетя селцето Русийон в Прованс, докато бях на пътешествие във Франция със съпруга си. Само след два часа там, под дъжда, който усилваше изумителните червено-розово-златисти нюанси на хълмовете и къщите, аз се влюбих в този пейзаж, в извисяващите се над китните домове канари, които сякаш криеха своето съкровище. Обещах си, че ще дойда тук отново. И го направих, а романът „Картините на Лизет” вече се раждаше в главата ми", разказва Вриланд.

За книгата:
Сюзън споделя:
"Когато научих, че близо до Русийон има кариера за охра и мини, откъдето се извличат рудите, които правят пигментите за всички топли нюанси на цветовата палитра, вече имах съвсем пряка творческа връзка с този регион, допълваща искрената ми любов към мястото.

Замислих се, че историята на изкуството се вглежда в творбите и в хората, които са ги създали, но някак си пренебрегва хората, които създават материалите за тях.

В началото са пигментите, боите за картините. В края на процеса имаме рамката около завършената картина. И двете са част от този роман, защото това бе нова територия от света на изкуството, която исках да изследвам.

Влюбих се в Русийон, който неслучайно има официален статут на „Едно от най-красивите селища във Франция”.

В „Картините на Лизет” Камий Писаро казва на Паскал: „Тук всичко ме трогва, предизвиква нежност в мен... Не жадува ли всяко човешко същество, независимо художник или не, да открие място в света, което го обогатява толкова много, че той да пожелае да го почете, като създаде нещо стойностно за него?” Това изпитах по отношение на Русийон, когато да първи път го посетих за два часа през 2010 г. и отново при второто ми двуседмично посещение през 2011 г. 

За автора:
Сюзън Вриланд е световноизвестна авторка на бестселъри, носител е на множество награди за литература, а книгите й са преведени на 26 езика. Вриланд е вдъхновена от изкуството като една от най-съзидателните и облагородяващи човешки дейности.

„Картините на Лизет” е първият роман, който излиза на български език. В него ще намерим великолепни описания на бляскавия живот в Париж и на сърдечната атмосфера в Прованс, ще открием богатството и нюансите в картините на Сезан, Писаро и Шагал, интересни детайли за живота им и за начина, по който са творили. Заедно с героинята Лизет ще тръгнем по стъпките на великите художници на ХІХ и ХХ век и ще вникнем в смисъла на прочути картини като „Герника” и „Плачещата жена” на Пикасо. Ще заживеем в света на импресионистите и ще се потопим в магията на техните творби.

Сюзън Вриланд е майстор на езика така, както художниците са майстори на четката. Тя кара картините да оживяват пред очите ви. Дори да не знаете много за изкуството, на страниците на „Картините на Лизет” ще откриете всичко, което ви е необходимо, за да потънете в него и да му се насладите.

Вриланд създава история за силата на изкуството, за красотата на живота в Прованс и за любовта в трудни и размирни времена. История за:

Трима художници
Три поколения
Три войни
Осем картини
Една от най-красивите местности във Франция
Една жена и двама мъже

През 1937 г. младата Лизет Ру и съпругът ѝ Андре се преместват от Париж в малко селце в Прованс, за да се грижат за дядото на Андре – Паскал. Лизет съжалява, че се е отказала от мечтата си да стане галеристка и копнее за удобствата и изтънчеността на Париж. Но скоро открива, че селцето на върха на хълма е изпълнено с неочаквани удоволствия.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти